Přispějte a objevte v Plzni kouzlo autentického promítání z filmových pásů

Mezinárodní festival road movies (IRMF) pořádá sbírku na platformě Donio.cz, aby mohl do trvalé výbavy festivalu pořídit vlastní promítačky na 35mm film.

Jarní servisní akce AUTO CB

Díky nim bude možné promítat klasiky žánru road movie z původních 35mm analogového filmu. Sbírka probíhá před zahájením 4. ročníku festivalu, který se bude konat 30. 9. – 3. 10. 2021 v Plzni v DEPO2015.

Kampaň na platformě Donio

IRMF je festival pořádaný skupinou přátel, který potřebuje při takové investici podporu od všech svých fanoušků. Nadšenci do road movies se tak mohou přímo podílet na rozvoji jedinečného žánrového festivalu, který se jim za jejich štědrost náležitě odvděčí. „Sehnat analogové promítačky není vůbec jednoduché. Letošní rok se nám  poštěstilo se ke dvěma exemplářům dostat a natrvalo je získat do výbavy festivalu,“ prozradil umělecký ředitel festivalu Ondřej Bíba.

Na každého přispěvatele čekají skvělé odměny. Od plakátů, tašek, odznaků a lístků až po možnost užít si festival jako VIP host, stát se mecenášem festivalu nebo si nechat uspořádat soukromou projekci. Kampaň tedy spolu s původními promítačkami zároveň pozvedá zážitek na vyšší úroveň.

Pro sbírku jsou vytyčeny dvě cílové částky – 75 000 Kč a 120 000 Kč. Pokud vybraná částka překročí první úroveň, festivalový tým promítačky koupí a promítne dvě doplňující projekce, které by jinak ke shlédnutí nebyly. Navíc zajistí promítače (u těchto promítaček není jednoduché ovládání), sežene licenční práva a zajistí transport a skladování do dalších let.  A jestli se díky všem podporovatelům podaří zdolat i částku 120 000 Kč, festivalový tým zajistí převoz a uspořádá malou verzi festivalu v Praze. „Vlastní 35mm promítačky nám pomohou odstranit každoroční vysoké náklady spojené s jejich zapůjčením a ušetřené peníze použít na licence k filmům, které vám na nich chceme pouštět,“ říká Václav Martinovský, výkonný ředitel.

Zkušenosti s kinofilmem

Festival si již dlouho pronajímá dvě historické 35mm filmové promítačky. Organizátoři by rádi festival posunuli na další úroveň a tyto 35mm promítačky koupili do trvalé výbavy.

Během prvních dvou ročníků mohli diváci zhlédnout z 35mm filmového pásu kultovní film Jana Svěráka Jízda nebo road movie Pusinky od Karin Babinské. A v této tradici chtějí organizátoři pokračovat i v dalších letech.

Na takové projekce ovšem potřebuje festival nejen zdatného promítače, ale také příslušnou techniku – 35mm promítačky. A aby bylo možné navíc filmy pouštět bez přerušení, jsou potřeba promítačky hned dvě, a to kvůli většímu množství filmových kotoučů, na kterých se celý film nachází.

Analog – svět kultovních snímků i nové progresivní tvorby

Analog v posledních letech láká stále více režisérů, ať už pro autentický filmový zážitek nebo pro jeho experimentálnost. Díky promítačkám budou mít diváci  možnost vydat se na průzkum historie žánru road movie nebo objevit skryté skvosty současné kinematografie.

Promítačky na klasický kinofilm jsou dnes již velkou vzácností a v celé ČR existuje jen několik desítek kin, kde je možné vychutnat si autentické promítání z analogovém filmu. Snem festivalu je se mezi tato kina zařadit a každoročně přinášet divákům nové filmy na 35 milimetrech.

https://www.donio.cz/IRMF;  www.irmf.cz

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka