Ořechová alej lemuje cestu u Třebíšova

V malé vesničce Třebíšov, která je částí západočeské obce Předslav, vyrostla nová alej ořešáků a ovocných stromů. Na jejich sázení se podíleli žáci základní školy, aby tak obnovili původní krajinu podél obecní cesty.

Cílená propagace v Plzni

Výsadbu nových stromů podpořila Nadace ČEZ částkou 40 tisíc korun.

V minulosti místní JZD rozoralo obecní cestu, která vede mezi poli a spojuje vesnice obce Předslav. Nově vysazená stromová alej by měla rozbít uměle scelené pozemky. „Vysadili jsme alej 40 ořešáků, 20 jabloní a 20 hrušní, která navrací osobitý ráz naší krajině. Věřím, že díky nové aleji začnou naši občané cestu mezi poli zase hojně využívat ke svým procházkám, opravíme totiž i křížek na rozcestí a pod stromy osadíme lavičku pro odpočinek turistů,“ uvedl starosta obce Miloslav Kreuzer. Ten si vzal výsadbu na starost společně s dětmi z místní základní školy, ruku k dílu přidali i místní myslivci, kteří se starají o místní honitbu. „Rád bych poděkoval všem, kdo nám s výsadbou pomohl.  Díky nim se budeme pyšnit krásnou alejí podél jedné z našich cest,“ dodal Miloslav Kreuzer.

Česká města a obce s podporou Nadace ČEZ obnovují či nově vysazují stromořadí už od roku 2011. Díky neustávajícímu zájmu žadatelů o grant se dosud podařilo vysadit přes dvě stě alejí a letos k nim přibývají desítky dalších. „Jsme rádi, že jedna z prvních vlaštovek jarních výsadeb v Plzeňském kraji spočívala v ukázkové spolupráci obce s místními dětmi, které se tak odmala učí pozitivnímu vztahu k přírodě,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Pozitivní vliv stromů se dotýká mnoha oblastí lidského života. Správně umístěná zeleň snižuje negativní důsledky urbanizovaného prostředí, je schopná zvyšovat vlhkost vzduchu, tlumit výkyvy teploty i nežádoucí proudění vzduchu. Je významným producentem kyslíku a částečně také vzduch zbavuje škodlivých plynů. Snižuje prašnost i hluk a v neposlední řadě plní důležitou estetickou funkci.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 03.04.2017 06:14



4 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka