Otevřela se nová plzeňská stezka v ulici Na Sudech

V pátek byla slavnostně otevřena cyklostezka kolem nového úseku východního okruhu města Plzně mezi ulicemi Pod Stráží a Na Roudné.

Cílená propagace v Plzni

Celkem 1,5 kilometru dlouhá stezka pro pěší a cyklisty v ulici s novým názvem Na Sudech umožní bezpečný pohyb podél frekventované komunikace hlavně cyklistům ze sídliště Lochotín jedoucím k Velkému Boleveckému rybníku.

„Věříme, že nový úsek stezky si rychle najde své uživatele, a hlavně v letních měsících odlehčí již teď hodně využívané stezce podél Velkého Boleveckého rybníka,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule. „Nový úsek je příkladem, jak by se měly nové dopravní stavby připravovat. Frekventovanou komunikaci hned při její výstavbě doplnila stezka pro pěší a cyklisty, a to na stavbě, kde se museli domluvit hned tři investoři, tedy Ředitelství silnic a dálnic České republiky jako zástupce státu, Plzeňský kraj a město Plzeň,“ doplnil Michal Vozobule.

Stezku oddělují od komunikace ve velké části její délky svodidla a širší travnatý pás s nově vysázenými javory babyka. Celkem tu bylo vysázeno téměř 200 stromů. Směrem k Velkému Boleveckému rybníku tlumí zvuky protihluková stěna. Celá nová část komunikace Na Sudech dostala také nové veřejné osvětlení.

Cyklistům jedoucím z Lochotína umožní nová stezka dojet ke kruhovému objezdu v křížení ulic Na Sudech, Na Roudné a Jateční po širší stezce a vyhnout se tak sezonním zácpám na stezce v ulici U Velkého rybníka. „Její význam cyklisté docení, až bude dokončeno cyklistické spojení ze Štruncových sadů ulicí Luční a Na Roudné. Cyklisté z Lochotína tak získají alternativní spojení do centra, které bude navíc výškově velice příjemné,“ uvedl vedoucí úseku veřejné dopravy a cyklodopravy ze Správy veřejného statku města Plzně Jan Hakl.

S cyklostezkami podél komunikace se počítá i u dalších úseků východního okruhu, jehož celková délka má být sedm kilometrů. Ten propojí Severní Předměstí přes Jateční k Rokycanské ulici a poté údolím Úslavy až k Jasmínové ulici na Slovanech. Dosud vybudované úseky Západního okruhu se již dočkaly souběžných cyklostezek. Například úsek mezi Novou Hospodou a Křimicemi otevřený v roce 2014 zahrnoval i obousměrnou stezku pro pěší a cyklisty vedenou místy až 30 metrů od komunikace.

Stavbu nové komunikace se stezkou v budoucnu ještě doplní lávka nad komunikací, která umožní pěším a cyklistům mimoúrovňově překonat frekventovaný úsek v místě, kde dříve místní přejížděli přes železniční koleje po nechráněném přejezdu z Mikulky k Boleveckému rybníku. Město ale zatím nemá vykoupené potřebné pozemky pro stavbu. Město se na investici v celkové výši cca 650 mil. Kč podílí částkou 150 milionů korun včetně DPH, z toho výdaje na stavbu chodníků a stezky činí více než 35 mil. korun.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 05.09.2021 10:53



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka