Park za OC Plzeň Plaza se otevře veřejnosti v novém

Plzeňanům se otevírá zrevitalizovaný park za OC Plzeň Plaza, který byl od počátku prosince minulého roku uzavřen. Místo, kde se konají větší městské akce jako například Sportmanie Plzeň, prošlo úpravami.

Cílená propagace v Plzni

V centrální části parku vznikla multifunkční zpevněná plocha s osvětlovací sestavou, plochu parku lemuje okružní mlatová cesta pro pěší, ze které lze po schodech dojít až k řece, a uprostřed je asfaltový okruh pro in-line bruslaře. Stavbu za 46,3 milionu korun včetně DPH zajišťovala Správa veřejného statku města Plzně a realizovala ji firma Gardenline, s. r. o.

„V centrální části parku vznikla plocha s jedinečným osvětlovacím systémem, který bude možné využít při sportovních i kulturních akcích. Další úpravy, jako je vybudování dvou okruhů (pro pěší a pro in-line bruslaře) i pobytové schody k řece, pak ocení hlavně běžní návštěvníci parku,“ uvedl primátor města Plzně Pavel Šindelář. Podle jeho slov vznikl nový prostor s charakterem parku vhodným jak pro rekreaci, tak pro veřejné akce různého charakteru. „Vznikla tu také tři nová hřiště, zázemí pro volnočasové aktivity, lavičky a herní prvky pro děti,“ dodal primátor. V parku je teď 31 nových sloupů veřejného osvětlení kolem in-line dráhy a hlavní cesty. Na 126 světel, která mohou měnit barvu, lemuje obvod multifunkční plochy uprostřed parku. Samotnou plochu pak světelnými kužely osvětluje 44 LED světel na lanech a dalších 30 LED světel na sloupech multifunkční plochy.

Parkový prostor za řekou Mží za OC Plzeň Plaza sloužil dříve jako výstavní plocha plzeňského výstaviště Ex-Plzeň. S výstavbou areálu OC Plaza se charakter využití postupně měnil. V posledních letech ho město využívalo k pořádání větších sportovních i kulturně zábavních akcí, z nichž nejznámější je asi Sportmanie. „Věříme, že svoje využití najde park i v budoucnu. Je to krásné místo a já jsem moc ráda, že se podařilo ho takhle oživit,“ řekla starostka prvního plzeňského obvodu Helena Řežábová.

„V parku zůstaly vzrostlé starší zdravé stromy poskytující lidem v létě příjemný stín, nové stromy byly vysazeny částečně již na jaře, zbytek pak zahradníci zasadí na podzim. Jde celkem o 88 nových stromů, z nichž většinu tvoří javory, duby, jasany a borovice. To jsou domácí tzv. kosterní dřeviny vytvářející základ stromového porostu, tedy dřeviny, které se dožívají dlouhého věku. Jsou doplněny plnokvětými třešněmi a příjemně vonícími lípami. Pro barevnost hlavně na podzim pak jsou v parku také americké javory, břestovec, zmarličníky a okrasné jabloně,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule a dodal: „Věříme, že tím zakládáme trvale zelenou oázu v centru města, kterou ocení i naše děti a vnuci, podobně jako se my teď těšíme například z aleje Kilometrovka.“ 

Na základě plánovaného rozpočtu byla revitalizace rozdělena do dvou etap. Během té první došlo k revitalizaci zeleně. Nejprve byly okrajové části parku vyčištěny od invazivních bylin a náletových dřevin. Vznikly nové zelené plochy s trvalkami a byly vysazeny nové stromy. „Změnila se také síť cest. Stávající cesty umožňující průchod a průjezd cyklistům areálem od OC Plzeň Plaza, od Lochotínské lávky i z Lochotínské ulice zůstaly zachovány,“ popsala Jana Pechová, která měla na Správě veřejného statku města Plzně projekt na starosti.

„Do parku bylo osazeno celkem 21 laviček, 15 odpadkových košů a herní prvky, vše v provedení, které by mělo být nejen estetické, ale i odolné vůči vandalům,“ doplnila vedoucí oddělení urbanistické zeleně Hana Hrdličková ze Správy veřejného statku města Plzně. Park zůstává rovinnou travnatou rekreační plochou se stromy solitérními i těmi rostoucími ve skupinách. V okolní ploše parku byly zachovány některé stávající zpevněné plochy určené pro sport a pořádání různých akcí. Malý amfiteátr může po obnově dál sloužit návštěvníkům.

Práce začaly 3. prosince 2021 a se zimní pauzou skončily v těchto dnech. Zbývá už jen na podzim vysadit zbytek stromů. Areál celého parku je opět otevřený a umožňuje denně průchod pěším a průjezd cyklistům. Stavbu realizovala litoměřická firma Gardenline, s. r. o., za cenu ve výši 46 259 286 korun včetně DPH.

Ve druhé etapě obnovy, která zatím není časově vymezená, dojde na realizaci zahloubeného skateparku ve východní části lokality, který nahradí ten stávající. Uvažuje se také o realizaci vodovodu s pítkem a tím zajištění zdroje pitné vody pro další aktivity v parku a s vybudováním piknikových míst s grily.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka