Plzeň chce žádat o dotaci na modernizaci parkoviště na náměstí Emila Škody

Město Plzeň chce požádat o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) – prostřednictvím nástroje ITI (Integrované teritoriální investice) Plzeňské metropolitní oblasti.

Cílená propagace v Plzni

A to na přestavbu záchytného parkoviště na náměstí Emila Škody. Záměr podat žádost o dotaci schválila v pondělí 7. června Rada města Plzně, musí ho však ještě odsouhlasit i zastupitelé.

Město Plzeň chce na náměstí Emila Škody vybudovat moderní parkoviště s označením P + R neboli Parkuj a Jeď MHD (z anglického Park + Ride). Odstavná plocha se 163 místy vznikne přestavbou stávajícího parkoviště, které je nevyhovující. Plocha parkoviště bude vymezena Tylovou a Husovou ulicí z jižní a severní strany, z východní strany stávajícím parkem a ze západní strany místní komunikací.

Přestavěné parkoviště bude vyhovovat platným technickým normám, legislativním předpisům a technickým standardům. Součástí stavby budou rovněž vegetační úpravy, doplněná dešťová kanalizace včetně odlučovače lehkých kapalin, úprava veřejného osvětlení, nový kamerový systém i nový závorový parkovací systém.

„Město Plzeň chce v příštích třech letech budovat nová záchytná parkoviště v blízkosti terminálů nebo zastávek městské hromadné dopravy. Tento záměr má přispět ke zlepšení možností parkování na území města. Zmodernizování a rozšíření parkoviště na náměstí Emila Škody je jedním z kroků, kterým chceme situaci zlepšit. Toto parkoviště se nachází v blízkosti Centrálního autobusového nádraží i trolejbusových, tramvajových a autobusových linek městské dopravy. Řidiči mohou po zaparkování na náměstí Emila Škody pokračovat nejen do centra Plzně, ale i do dalších čtvrtí hromadnou dopravou,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa. „Celkové náklady na přestavbu a modernizaci tohoto parkoviště mají dosáhnout
19 milionů korun včetně DPH s tím, že výše dotace z IROP může dosáhnout maximálně 13,298 milionu korun,“ doplnil primátor.

Město Plzeň chce žádost o dotaci podat v rámci 50. výzvy IROP – Integrované projekty ITI, specifický cíl 1.2 – Zvýšení podílu udržitelných forem dopravy a navazující 31. výzva Zprostředkujícího subjektu ITI – Vybudování a modernizace samostatných parkovacích systémů II.

Přestavba a modernizace parkoviště na náměstí Emila Škody má být realizována v roce 2022.
Město Plzeň plánuje vybudovat parkoviště s označením P + R také např. u terminálu Bory a na konečné tramvaje v Bolevci. Na těchto parkovištích mají platit zvýhodněné sazby. Za celodenní stání zaplatí motorista 60 korun a parkovací lístek bude sloužit jako celodenní jízdenka MHD. Pokud bude mít řidič předplatné na MHD, zaplatí za parkování pouze 20 korun.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka