Plzeň chce zvýšit bezpečnost v družinách, zavádí nový systém

Na základních školách v Plzni přibude nové opatření, které zvýší bezpečnost v procesu vyzvedávání dětí ze školních družin.

Cílená propagace v Plzni

Podstatou nového systému je čip propojený se speciální aplikací, která vychovatelkám ohlásí, kdo si pro žáka přišel. Rodičům přitom zobrazí, kde se jejich potomek dle rozvrhu aktuálně nachází. Novinka je součástí konceptu Smart City Plzeň, který má za cíl přinášet obyvatelům západočeské metropole chytrá řešení pro pohodlnější, příjemnější a samozřejmě i bezpečnější život.

„V posledních letech se jednoznačně mění pohled na bezpečnost ve školách. Doba, ve které žijeme a incidenty, jejichž počet bohužel obecně roste, si žádají naší ostražitost a maximální snahu o snížení rizik. Tento systém je dalším krokem k většímu pocitu bezpečí rodičů, ředitelů škol a pedagogů,“ řekl primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Nový systém se skládá ze čtečky čipových karet s monitorem umístěné před vchodem do budovy a aplikace, která zobrazuje potřebné údaje. „Každý, kdo bude chtít dítě vyzvednout, ať už jsou to rodiče, prarodiče nebo sourozenci, dostane čipovou kartu, jež je svázaná se jménem. Po jejím přiložení u vchodu do budovy se dotyčnému zobrazí, kde se dítě nachází, například v jaké učebně, na školních pozemcích, jídelně atd. V tu samou chvíli vychovatelka, která má dítě na starost, dostane na mobil upozornění, kdo a pro koho přišel. Podle věku dítěte jej pak doprovodí ke vchodu a předá rodičům, popřípadě vypraví dítě k odchodu,“ vysvětlil vedoucí úseku podpory uživatelů Správy informačních technologií Bohuslav Horais.

Systém už funguje třeba na 26. základní škole v Plzni. Podle ředitelky Evy Švolbové se jednoznačně osvědčil. „Hodnotím jej na výbornou, a to z několika hledisek. Rodiče mají přehled o dítěti, například pokud jde o jídelnu, do které u nás žáci docházejí mimo objekt školy, po přiložení čipu a zobrazení jídelny jako místa pobytu dítěte, je jim jasné, že mu příchod bude chvíli trvat a v klidu tak počkají, neshánějí se po něm a nemusí to dělat ani personál. Na druhou stranu vychovatelky po přiložení čipu okamžitě ví, kdo čeká u dveří a koho vyzvedává, což je obrovská pomoc a praktický nástroj z hlediska přehledu o dětech, docházky a bezpečnosti obecně,“ uvedla.

Aplikace umožňuje kromě jiného vyblokovat hodiny, kdy se děti vyzvedávat nesmějí, a vychovatelky díky ní také přesně vědí, kolik dětí ve třídách zbývá. Mohou tak například v případě malého počtu žáků třídy sloučit. Systém je hrazený z rozpočtu škol, město
od dodavatele dojednalo výhodné podmínky a samozřejmě vytvoří na školách potřebné technické zázemí pro jeho instalaci. Ředitelé nemají povinnost jej zavést, nicméně město už nyní ví, že zájem je veliký a předpokládá tedy, že se objeví na zhruba 20 školách, jež provozují školní družiny.

Co se týká čipové karty, zájemci si buď mohou kartu v hodnotě 100 korun zakoupit, přičemž tato záloha je vratná, nebo mohou využít svou Plzeňskou kartu. Zde vyjde registrování do programu na 50 korun.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka