Plzeň koupila unikátní stroj na hubení plevele, údržbu mobiliáře i čištění graffiti

Město Plzeň zakoupilo speciální stroj, který ekologicky, pouze horkou vodou, likviduje plevel.

Cílená propagace v Plzni

Zařízení bude využíváno i mimo vegetační období na čištění mobiliáře, graffiti i plakátů ze sloupů veřejného osvětlení. Náklady na pořízení multifunkčního samohybného stroje jsou 3,386 milionů korun včetně DPH. Jedná se o další z projektů města, které realizuje Plzeň v rámci konceptu Smart City Plzeň, tedy chytrých řešení pro ekologičtější a příjemnější život občanů i návštěvníků.

„Cílem nákupu tohoto stroje je především nechemické hubení plevele za účelem úplné eliminace použití herbicidu na bázi glyfosátu v Plzni. Princip hubení plevelů horkou vodou spočívá v jejich kropení, respektive smáčení vodou o teplotě přibližně 98 stupňů, která ničí buněčnou strukturu plevelů a při opakovaném použití se zničí i kořenový systém plevelů,“ uvedl náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Stroj firmy Kärcher MC130, poháněný dieselovým motorem Kubota o výkonu 66 HP, ohřívá vodu, která je čerpána ze zásobníku o obsahu tisíc litrů vody. Vodu je nutno používat vodovodní z řadu, aby nedocházelo k ucpání trysek. Po takovém čištění trvá několik dnů, než rostlina uhyne. Nejdříve zhnědne, pak uschne a následně se rozdrolí. Dané hubení plevele je nutno opakovat přibližně třikrát za sezonu. Kabina řidiče tohoto stroje je klimatizovaná s perfektním výhledem.

„Horká voda může být aplikována z trysek na liště, tedy plošně, nebo z trysky na hadici pro bodové použití mimo dosah lišty, kterou je možno vysunovat do strany až 80 centimetrů. Tato možnost je využívaná například při čištění pod lavičkami. Stroj si při pohybu sám detekuje, kde je plevel a sám zapíná příslušné trysky. Do vody se nepřidávají žádné mycí prostředky nebo chemikálie, pouze změkčovadlo, aby se součástky nezanášely vodním kamenem,“ vysvětlil ředitel Správy veřejného statku města Plzně Milan Sterly.

„Stroj nyní začínáme využívat zároveň k čištění mobiliáře, například laviček, odpadkových košů, dětských herních prvků, čistíme tak i chodníky od žvýkaček nebo neoprávněně polepené sloupy veřejného osvětlení,“ doplnila Hana Hrdličková ze Správy veřejného statku města Plzně.

„Zařízení se už dlouho využívají ve městech vyspělé části Evropy a herbicidy na bázi glyfosátu se používají jen ojediněle. V České republice jednodušší verzi stroje bez senzorů používají už v Brně, Mělníku, Litoměřicích a Hradci Králové a jsou s ním spokojeni. Po demontáži čelní lišty je možné na nosič namontovat například radlici či metací kartáče na údržbu cest,“ připomněl Josef Holý z Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně.

Využití stroje je velké, od libovolných zpevněných ploch přes dlažby všech druhů, na odplevelování komunikací podél obrubníků, na štěrkové, mlatové i pískové plochy. Dají se tím i dezinfikovat pískoviště a odplevelovat dopadové plochy dětských hřišť. Po aplikaci horké vody v parcích a rekreačních oblastech lidé mohou okamžitě a bez obav zpevněné plochy využívat.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 29.04.2019 17:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka