Plzeň má na víc, jsou přesvědčeni signatáři výzvy

Kvalitní architektura a urbanismus, veřejná diskuze nad zásadními stavebními projekty, vyvážená doprava, podpora aktivním občanům, efektivnější práce samosprávy nebo omezení vizuálního smogu.

Cílená propagace v Plzni

To jsou některé body z desatera, kterými vyzývají signatáři výzvy a spolek Pěstuj prostor kandidáty do komunálních voleb.

„V posledních letech se z hlediska veřejného prostoru a architektury udělal v Plzni kus práce. Stojí za tím zčásti pozitivní zájem některých lidí na radnicích města i obvodů. Významnou úlohu ale sehráli i místní spolky a sami občané, kteří projekty vyvolávají či připomínkují, někdy dokonce „po sousedsku“ realizují své vlastní,“ říká architekt Marek Sivák za spolek Pěstuj prostor, který dal výzvu po několika měsících práce a konzultací s odborníky i zástupci veřejnosti dohromady.

Výzvu už podpořila řada plzeňských osobností a odborníků, např. socioložka Ida Kaiserová, dramaturgyně Petra Hynčíková, moderátor Jiří Konečný, projektant Ondřej Janout nebo architekti Jiří Zábran, Petr Lešek, Aleš Kubalík, Petr Domanický, Bohumil Strejc, Jaroslav Holler, Monika Sladká, Marek Marovič a další.

„Zásadní problém je v tom, že těch skutečně kvalitních projektů je v Plzni stále jako šafránu. Přitom by mohly stát podobné peníze, rozdíl je jen v troše času navíc a hlavně v přístupu, opravdu chtít udělat ten projekt dobře, participačně a s kvalitními architekty,“ dodává Sivák a zmiňuje promarněné šance jako vnitroblok Karla Steinera (bývalé Volhy) na Skvrňanech, na který si lidé často stěžují, nebo předprostor hlavního vlakového nádraží.

„Je tu ale i kapitola velkých budoucích projektů, které mohou město zásadně ovlivnit na další stovky let, např. průtah centrem města. Dnes se ví, že některé věci v dopravě fungují jinak, než se předpokládalo a navrhovalo v 60. nebo 80. letech minulého století. Zohledněme proto moderní trendy, zapojme spektrum odborníků s nejnovějšími poznatky a podpořme celospolečenskou diskusi o tom, jaké hodnoty jsou pro nás Plzeňany klíčové. Pokusme se najít citlivější cestu a nezničme si nejkrásnější přírodní zákoutí centra města estakádami,“ doplňuje architekt Petr Klíma z Pěstuj prostor.

Výzva je především pozitivní. Ukazuje možná řešení, pozitivní inspirace i možnosti, jak lépe spolupracovat s aktivními lidmi a odborníky. Organizátoři věří, že i v komunální politice se najde dost lidí, pro které je téma kvalitního města klíčové. Nejde totiž jen o fyzický veřejný prostor a architekturu, ale hlavně o vzájemné soužití, o bezpečnost a skutečnou kvalitu života. A to jsou věci, které se bezprostředně týkají všech obyvatel.

Výzvu naleznete na http://plzenmanavic.cz.

Deset bodů výzvy – Plzeň potřebuje:
    1. kvalitní architekturu a urbanismus
    2. širší diskuzi nad zásadními stavebními projekty
    3. silného hlavního architekta a lepší práci samosprávy
    4. aktivní občany, kterým město nebrání v činnosti
    5. aktivní politiky
    6. vyváženou dopravu
    7. jasné podmínky pro investory a developery
    8. kvalitní data jako základ všech projektů
    9. umění a kulturu ve veřejném prostoru
    10. omezení vizuálního smogu

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka