Plzeň má nový přestupní terminál na Slovanech pro příměstské autobusy

Plzeň má na Slovanech nový přestupní terminál pro příměstské autobusové linky na náměstí Milady Horákové.

Cílená propagace v Plzni

Součástí stavby za 19 milionů korun bylo vybudování zastávkových zálivů na Nepomucké třídě a v prostoru náměstí Milady Horákové. Stavbu Přestupního uzlu náměstí Milady Horákové projekčně připravil POVED a Správa veřejného statku města Plzně, zhotovitelem akce započaté 9. dubna, byla firma Berger Bohemia a. s. 
„Cílem celého projektu je zlepšit a usnadnit občanům přestup mezi městskou a příměstskou veřejnou dopravou. Kromě toho se upravovalo i napojení Plzeňské cesty na Nepomuckou, zvýší se tím bezpečnost chodců i řidičů,“ uvedl primátor města Martin Zrzavecký, jenž se v úterý zúčastnil slavnostního otevření dokončené stavby, a to spolu s náměstkem primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petrem Náhlíkem.

„V novém zastávkovém zálivu podél Nepomucké třídy jsou ve směru z centra umístěny tři stání pro 14 příměstských autobusových linek a dvě stání pro krátkodobý odstav autobusů. Tento záliv nahradil zastávku U Školky vzdálenou zhruba 400 metrů od tramvajových zastávek na náměstí Milady Horákové. Díky přímé návaznosti na tramvajové trolejbusové i autobusové zastávky MHD na náměstí Milady Horákové se cestujícím z obcí na jih od Plzně výrazně zkrátil přestup mezi těmito druhy dopravy,“ přiblížil Petr Náhlík.

Výstavba přestupního uzlu vytvořila výrazně pohodlnější přestup z příměstských autobusů na linky MHD směřující do centra, tedy na tramvajovou linku č. 1, trolejbusové linky č. 10 a 13 a také na autobusové linky č. 22, 29 a 30 směr Karlov, Borská pole, Bory, ZČU a Doubravka. „Nový terminál umožňuje zvýšit četnost spojů příměstských linek v plzeňské aglomeraci, což v případě, že Plzeňský kraj objedná více spojů, povede ke snížení počtu aut přijíždějících do Plzně z okolních obcí. Tato vozidla v posledních letech bohužel výrazně ubírají parkovací místa pro rezidenty – tedy pro Plzeňáky,“ doplnil Petr Náhlík.
Bezpečnost chodců i vozidel zvýšila úprava křižovatky Plzeňské cesty s Nepomuckou třídou a ulicí U Školky. Na trase, po níž chodí žáci do ZŠ a ZUŠ Chválenická, vzniklo na Nepomucké třídě nové místo pro přecházení se středovým dělicím ostrůvkem. Součástí projektu byla i úprava vedení chodníků a cyklostezky. V prostoru náměstí Milady Horákové byla vybudována výstupní zastávka pro příměstské autobusy posunem stávající silniční obruby přibližně o 1,5 metru, vznikl tak prostor pro bezkolizní stání autobusů a souběžně jedoucí tramvaje. Na takto posunutou silniční obrubu navazuje chodník šířky 2,75 metru, který slouží zároveň jako nástupní plocha zastávky.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka