Plzeň má za sebou dosud největší prezentaci v USA

Město Plzeň má za sebou dosud největší prezentaci na půdě Spojených států amerických.

Cílená propagace v Plzni

Pětidenní cesta do Washingtonu a New Yorku, při níž plzeňská delegace zvala na letošní mimořádné květnové Slavnosti svobody, splnila svůj cíl. Oslovit osobně napřímo se podařilo téměř tisíc lidí, přes sociální média jich bylo o několik řádů více, zástupci města díky spolupráci s CzechTourism představili město dvěma desítkám zástupců amerických médií, navázaly diplomatické styky s velvyslanectvím ČR v USA a také s Ministerstvem zahraničních věcí USA, propojili své PR s vládními agenturami České centrum a CzechTourism v New Yorku a také s ambasádou ČR ve Washingtonu. Plzeň v USA reprezentovali náměstek primátora Michal Vozobule a radní Lucie Kantorová. 

„Bylo mi velkou ctí zastupovat Plzeň na této cestě, která měla dva cíle. Chtěli jsme poděkovat americkým vojákům, kteří osvobodili v květnu 1945 Plzeň, a současně prezentovat město a Slavnosti svobody přímo v USA. Silným zážitkem pro mě osobně bylo setkání právě s americkými veterány, kteří ocenili zejména to, že se jim dostává uznání přímo na americké půdě. Jako výborná se ukázala spolupráce s českými subjekty v USA, tedy s českou ambasádou ve Washingtonu, s konzulátem, Českým centrem a stálým zastoupením ČR při OSN v New Yorku. Naši snahu proniknout do amerických médií podpořil i CzechTourism,“ řekl po návratu náměstek primátora Michal Vozobule. 

„Naši zahraniční pracovní cestu vnímám jako velmi přínosnou. Setkali jsme se s mnoha důležitými lidmi, díky kterým se nám otevřely nové možnosti spolupráce. Jsme rádi, že jsme mohli přivést pamětní medaili panu Lincolnu Harnerovi, veteránovi 2. světové války, který se zúčastnil osvobozování Plzně. Myslím, že i pro ostatní veterány bylo zadostiučiněním, že se mohli společně poprvé setkat na americké půdě a přiblížit Američanům, rodákům z Československa a všem dalším účastníkům výstavy v Českém centru v New Yorku své putování Evropou, které skončilo osvobozením Plzně,“ uvedla radní Lucie Kantorová. 

„Takovou prezentaci, jaká se nám podařila v Americe, si letošní Slavnosti svobody rozhodně zaslouží. Nejen, že potrvají výjimečných šest dní, ale mimořádné budou i svým programem. Kromě tradičních akcí, jako jsou konvoj vojenských historických vozidel, vzpomínková setkání u památníků II. světové války, beseda s veterány a podobně, připravujeme i velké novinky. Jednou z nich je to, že do programu zapojíme letiště v Líních,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa. Podrobný program oslav 75. výročí osvobození odtajní Plzeň v polovině března. 

Pětidenní cesta začala příletem do Washingtonu, kde se 27. ledna uskutečnilo setkání delegace s velvyslancem ČR Hynkem Kmoníčkem. Tématem byly detaily prezentace města v rámci připravených akcí a spolupráce s ambasádou ČR na pozvání představitelů USA do Plzně na Slavnosti svobody. Den na to zněl v J. F. Kennedy Centre plzeňský swing v podání Pilsner Jazz Bandu. V úvodu koncertu předali náměstek Michal Vozobule spolu s velvyslancem Hynkem Kmoníčkem pamětní medaili města Plzně panu Lincolnu Harnerovi, veteránovi II. světové války, který se zúčastnil osvobozování Plzně v květnu 1945, a pozvali ho do Plzně na Slavnosti svobody 2020. Lincoln Harner v Plzni od roku 1945 nebyl. 

„Koncertu se zúčastnilo více než 350 hostů z řad krajanů i obyvatel Washingtonu, včetně paní Jany Kánské, dcery Milady Horákové, a paní Jany Švehlové, české krajanky, filantropky, lékařky a také dcery Jana Roubíka, který pocházel z Plzně a sloužil v RAF, která je manželkou vnuka někdejšího prvorepublikového premiéra Antonína Švehly,“ přiblížila Jana Komišová, vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně. Koncert byl živě přenášen na YouTube. Záznam je k dispozici na https://www.youtube.com/watch?v=o1mnVEwi358. 

Ve Washingtonu se plzeňská delegace setkala s náměstkem ministra zahraničních věcí USA Matthew G. Boysem. Při slavnostní recepci na ambasádě ČR představil Michal Vozobule prezentaci zaměřenou jak na Slavnosti svobody 2020, které se uskuteční od 1. do 6. května, tak na představení města coby moderní metropole západních Čech. Součástí slavnostního programu byla vernisáž výstavy plzeňského rodáka Jiřího Slívy s názvem I love Plzeň, zajištěná ambasádou. Recepce se zúčastnilo 160 návštěvníků včetně novinářů. 

Ve středu 29. ledna Plzeň otevřela v Bohemia National Hall na Manhattanu v New Yorku výstavu představující osvobození Plzně americkou armádou v kontextu osvobození Evropy západními spojenci, vycházející z expozice Patton Memorial Pilsen. „Výstavu jsme mohli zrealizovat díky skvělé spolupráci Českého centra v New Yorku, záštitu výstavě poskytli generální konzul Miroslav Rameš a velvyslankyně ČR, stálá představitelka ČR při OSN Marie Chatardová, vernisáž výstavy uvedla svým projevem za město Plzeň radní Lucie Kantorová za účasti obou diplomatů a veteránů americké armády,“ přiblížila Jana Komišová.

Projevem přispěl Earl Ingram, vernisáže se zúčastnili i další veteráni Herman Geist a Robert Muthersbaugh, dále také  veterán Franklin Simon z 26. pěší divize, který byl hostem plzeňských oslav před třemi lety a letos se opět do Plzně chystá. Přítomny byly rodiny dalších veteránů a nechyběl ani George Patton Waters, vnuk generála Pattona. Svůj vzkaz ve formě video zdravice předal George Thompson. Mezi dalšími hlavními hosty byl i „místní“ veterán druhé světové války z Queensu Arthur Grabiner (US Navy), který bojoval v Pacifiku a mimo jiné v bitvě o Okinawu. 

Na vernisáž navazoval koncert Pilsner Jazz Band v sále Bohemian National Hall, který byl veřejně přístupný. Koncert uváděli Miroslav Konvalina, ředitel Českého centra v New Yorku, a Michaela Claudino, ředitelka CzechTourism v New Yorku. Koncertu se účastnili veteráni a jejich doprovod, ale i krajané a hosté konzulátu, mezi nimi například i operní pěvec Adam Plachetka či zástupci Armády ČR a Slovenské republiky. V úvodu koncertu hosty přivítal náměstek Michal Vozobule, radní Lucie Kantorová představila Plzeň jako turistickou destinaci, byly prezentovány fotografie Plzně a videopozvánka. Koncert navštívilo 500 diváků. 

Na programu město Plzeň spolupracovalo s ambasádou České republiky ve Washingtonu, generálním konzulátem ČR v New Yorku a Českým centrem v New Yorku. Podnět k cestě vznikl nabídkou k uskutečnění výstavy s prezentací Slavností svobody v Českém centru v New Yorku, jehož ředitel Miroslav Konvalina navštívil oslavy v roce 2019. Koncept prezentace připravil Odbor prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně, a to ve spolupráci s Miroslavem Konvalinou, Michaelou Claudino a Tomášem Rabochem, který v rámci Slavností svobody pečuje o veterány. Pobočka CzechTourism prezentovala Plzeň v rámci veletrhů cestovního ruchu IMM a NY Times Travel Show, které se v New Yorku konaly v týdnu před plzeňskou vernisáží. Velvyslanectví ČR ve Washingtonu zajistilo uvedení koncertu Pilsner Jazz Band v Kennedy Centre a připravilo výstavu Jiřího Slívy. 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 06.02.2020 14:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka