Plzeň mění systém registrace o městský byt, otevře kontaktní místo

Plzeň spouští změny v bytové oblasti. Od 1. května 2020 upravila pravidla pro nakládání s městskými byty a uzavírání smluv o jejich nájmu.

Cílená propagace v Plzni

 Současně zavedla nový způsob podávání žádosti o byt, tedy o registraci na sociální a dostupné bydlení. Zároveň město Plzeň otevírá nové Kontaktní místo pro bydlení v Jagellonské ulici 8. Fungovat bude každé pondělí a středu od 8 do 17 hodin. Veškeré uvolněné byty v majetku města jsou zveřejňovány na webu https://byty.plzen.eu/.

„Město Plzeň se snaží v oblasti bytové občanům zjednodušit přístup k městským bytům. Nový model s sebou přináší transparentnější a uživatelsky srozumitelnější systém. Vše je nyní možné vyřídit elektronicky, občané si ale mohou také osobně přijít říci o radu a pomoc s vyplněním registrace na městský byt do nového kontaktního místa v Jagellonské ulici,“ přiblížil primátor města Plzně Martin Baxa.

„Ke konci dubna skončily dosavadní žádosti o byt a nově jsou nahrazeny registrací na sociální a dostupné bydlení. Stávající žádosti o byty zvláštního určení pro seniory a bezbariérové byty byly převedeny do registrace a zájemci budou vyzváni ke kontrole a doplnění svých údajů. Ostatní zájemci se musí zaregistrovat elektronicky na webu https://byty.plzen.eu/registrace/. Občané se mohou registrovat na standardní bydlení, na bydlení pro seniory a osoby se zdravotním postižením a na byty zvláštního určení pro seniory a bezbariérové pro osoby tělesně postižené. Každá registrace je bodově hodnocena, zohledňovány jsou zejména zdravotní stav, bytová potřeba, vztah k městu, zaměstnanost, pokud nejsou zvláštní důvody, proč zájemce nemůže pracovat a dluhy vůči městu. Je nutné provádět pravidelné aktualizace údajů uvedených v žádosti o registraci na sociální a dostupné bydlení neprodleně při jakékoliv změně životní a bytové situace, např. přestěhování, změně zdravotního stavu, výpovědi z nájmu bytu a podobně,“ vysvětlil radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf.

„Pokud je občan v bytové nouzi, může se zaregistrovat a ucházet se o byt zveřejněný na adrese: https://byty.plzen.eu/. Na tomto portálu najdou případní zájemci zároveň i byty bezbariérové a byty pro seniory, které jsou určeny pro osoby v důchodovém věku nebo dva roky před starobním důchodem,“ přibližuje nový model Zdeněk Švarc, vedoucí magistrátního bytového odboru, do jehož gesce interaktivní webový portál spadá.

„Uvolněné městské byty, vyjma bytů zvláštního určení pro seniory, se budou zveřejňovat na realitním portálu města a pomocí jedinečného přístupového kódu se bude možné na tento volný byt přihlásit. Na základě nejvyššího bodového ohodnocení bude vybrán nájemce,“ doplnil Zdeněk Švarc.

„V zájmu zvýšení komfortu pro občany, kteří hledají nové bydlení, otevíráme také Kontaktní místo pro bydlení. To bude sídlit v Jagellonské ulici 8. Otevřeno bude každé pondělí a středu od 8 do 17 hodin. Zároveň se zrušilo přepážkové pracoviště na adrese Škroupova 5 a Martinská 2,“ vysvětlil Vladimír Kaván, vedoucí oddělení nájmu bytů odboru bytového. „K dispozici budou zájemcům zástupci jak oddělení nájmu bytů, tak oddělení sociální práce a dostupného bydlení Odboru bytového Magistrátu města Plzně, která nové centrum zajišťují. Pracovníci odboru zájemcům poradí a doporučí nejvhodnější řešení,“ doplnila Karolína Vodičková, vedoucí oddělení sociální práce a dostupného bydlení Odboru bytového Magistrátu města Plzně.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 27.05.2020 14:08



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka