Plzeň oslavila své osvobození americkou armádou, letos hlavně on-line

Plzeň si připomněla 76. výročí svého osvobození americkou armádou. Čtyřdenní Slavnosti svobody, které začaly ve čtvrtek 6. a skončily v neděli 9. května, nabídly program vysílaný živě ze studia v Měšťanské besedě.

Jarní servisní akce AUTO CB

 A to prostřednictvím internetu a regionální televize. Celkem 15 hodin živého přenosu přineslo vzpomínky amerických i belgických veteránů, dokumenty věnované osvobození, rozhovory s historiky, přenosy pietních aktů, živé koncerty a další. On-line studio sledovalo téměř 50 tisíc lidí, jeho sdílení na PlzeňTV další desetitisíce a zájem byl i ze strany amerických a belgických veteránů. Vysílání v anglickém jazyce sledovalo 4000 zahraničních diváků. Venkovní program byl letos kvůli pandemickým opatřením omezený, přesto se za výstavou vojenské techniky vydali Plzeňané v hojném počtu. Atraktivní se v neděli staly přelety historických i současných letadel americké armády. Armáda České republiky odvolala přelety svých letounů z důvodu plnění jiných mimořádných úkolů, zastoupena byla záchranářským vrtulníkem Sokol.

„Jsem velmi spokojený. Přestože nám současná situace neumožnila velké oslavy, na které jsme všichni zvyklí a za nimiž k nám jezdily desítky tisíc návštěvníků, připomněli jsme si osvobození Plzně důstojně. Osobně mám největší radost, že jsme díky on-line spojení mohli mluvit napřímo i s veterány. Jejich vitalita je obdivuhodná. Přislíbili, že příští rok přijedou, pokud jim to zdraví a situace dovolí. I já si velmi přeji, abychom příští rok už mohli opět nabídnout slavnosti ve velkém, včetně konvoje historických vozidel, pietních aktů s účastí veřejnosti a s možností volně bez omezení se procházet ulicemi a potkávat naše osvoboditele tváří v tvář,“ shrnul primátor Martin Baxa.

On-line vysílání zachytilo také velmi silné momenty z československé historie. Diváci mohli slyšet například autentická první slova, která Karel Šindler pronesl do éteru 5. května 1945 ve 12.05 hodin, když se jemu, učiteli na gymnáziu a vedoucímu odbojové skupiny, se svými spolubojovníky podařilo po dramatickém boji obsadit německou vysílačku. Ta se nacházela na Obcizně u soutoku řek Radbuzy a Mže ve Štruncových sadech.  „Hovoří Plzeň, svobodná Plzeň hovoří. Nechť žije svoboda, nechť žijí naši spojenci. Oznamuji všem obyvatelům Československé republiky, že pancéře 16. divize jsou na náměstí Republiky v Plzni. Viděl jsem je na vlastní oči přijíždět, pancéře ze Západu. Slyšel jsem hukot tankových motorů, podával jsem ruku americkému důstojníku. Slyšel jsem americký hovor, po šesti letech hrůzy a utrpení, po šesti letech nacistické hrůzovlády jsme svobodni. Americké pancéře jsou na náměstí Republiky. Hovoří Plzeň, svobodná Plzeň hovoří. U mikrofonu doktor Karel Šindler. Volám Prahu, volám Prahu. Americké pancéře opouštějí Plzeň a jedou směrem na Rokycany. V Praze je možno očekávat čela pancéřů během dvou hodin. Hovoří Plzeň, svobodná Plzeň hovoří,“ pronesl tehdy Karel Šindler.

Díky pěknému počasí byla velkým zážitkem nedělní letecká podívaná. Nad hlavami Plzeňanů během hodiny prolétly historické stroje Pilatus a dva letouny Harvard. Armáda České republiky nasadila záchranářský vrtulník Sokol, bohužel z důvodu plnění mimořádných úkolů nemohly nad Plzní přeletět Gripeny, americkou armádu zastoupil vojenský čtyřmotorový turbovrtulový transportní letoun C 130 Hercules. Ze studia přelety letounů moderoval vojenský přidělenec při ambasádě USA v ČR col. Sean Cantrell, mjr. Petr Šafařík, náčelník odd. bojové přípravy 24. základny dopravního letectva AČR, historické přelety komentoval Adolf Valášek.

On-line studio přivítalo celou řadu zajímavých hostů, například režiséra Václava Marhoula, hudebníka a režiséra Ondřeje Havelku, zástupce klubů vojenské historie, ředitele Krajského vojenského velitelství v Plzni plukovníka Milana Sklenáře a řadu dalších. Vedle rozhovorů ve studiu probíhaly i živé vstupy, mj. i z letiště Líně, kde byl vybudován kemp RAF.

Na čtyřech lokalitách v centru města si mohli lidé prohlédnout historickou vojensku techniku nebo ukázku výzbroje a výstroje současné americké armády v podání klubu JTF Raiders. Největší pozornosti se těšily na náměstí Republiky maketa legendární stíhačky Spitfire a v České republice jediný pojízdný tank Sherman M4., nejznámější americký tank ze druhé světové války. Třicetitunové vozidlo zaparkovalo přímo před vchodem do Měšťanské besedy. Kromě tanku byly v sadovém okruhu k vidění tahač Diamond T981, vyprošťovací jeřáb Ward LaFrance 1000, obrněné průzkumné vozidlo Halftrack M16 a M3, šest jeepů, nákladní automobil Dodge WC52, velitelský vůz Dodge WC 56 a motocykl Harley-Davidson.. Kombinovaný oddíl představil techniku, kterou používala Československá samostatná obrněná brigáda.

Netradiční zážitek nabídly i projekce v autokině DEPO2015, které navštívily téměř dvě stovky diváků. Do muzea Patton Memorial Pilsen, které mohlo otevřít v omezeném režimu znovu po dlouhých měsících, zavítaly stovky návštěvníků.

Celý přenos bude nadále k dispozici na sociálních sítích města, Slavností svobody a na YouTube, včetně prozatím devítidílného pořadu Po stopách osvobození s Lukášem Langmajerem, který vzbudil mimořádný zájem a jehož natáčení bude pokračovat. Několik dílů projektu podpořil Plzeňský kraj.

Ohlédnutí za Slavnostmi svobody je na webu i facebooku Slavnostisvobody.cz a Plzeň.eu.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 09.05.2021 16:36



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka