Plzeň chce dotaci na rozšíření Centra služeb pro osoby bez přístřeší

Město Plzeň požádá o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu, prostřednictvím nástroje ITI (Integrované teritoriální investice) Plzeňské metropolitní oblasti na rozšíření Centra služeb pro osoby bez přístřeší ve Wenzigově ulici.

Cílená propagace v Plzni

Projekt spočívá ve výstavbě dvou samostatných objektů. S podáním žádosti souhlasili zastupitelé. Odhadované náklady činí 109 milionů korun, město by mohlo získat dotaci až ve výši 79 milionů korun.
V Plzni v současné době žije zhruba 430 až 490 lidí bez domova. „Přínosem projektu bude navýšení kapacit sociálních služeb pro osoby bez domova, zkvalitnění a zefektivnění sociální práce a zajištění adekvátního prostředí pro sociální pracovníky, kteří budou s klienty pracovat,“ uvedl David Šlouf, radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem. Doplnil, že obě plánovaná nová zařízení budou bezbariérová a umožní tak poskytovat služby i lidem bez domova se sníženou mobilitou, což v současné době není možné.
V jednom objektu bude zařízení Městské charity Plzeň a bude představovat rozšíření stávajícího provozu Domova sv. Františka, ve druhém pak zařízení Armády spásy v České republice – azylový dům komunitního tipu s názvem Patronus.
 
V objektu Městské charity se počítá s kompletním provozem služeb noclehárny a nízkoprahového denního centra, zajištěno bude sociální, administrativní a technicko-skladové zázemí. Kapacita nízkoprahového denního centra bude 30 míst pro ženy a 30 míst pro muže, stávající služba se díky tomu navýší o 20 míst. Kapacita noclehárny bude 56 lůžek, dojde tedy k navýšení o 10 míst. „V původní budově Domova sv. Františka se tak uvolní prostor pro vybudování zázemí služby terénní programy, vznikne záložní prostor 30 míst pro poskytnutí noclehu v zimním období a do budoucna bude možné navýšit kapacitu stávající služby azylový dům o dvě místa,“ doplnil Martin Klír, vedoucí úseku přípravy a řízení projektů Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně.

„Nově vznikne Azylový dům komunitního tipu Patronus s kapacitou 26 lůžek. Bude poskytovat lidem bez přístřeší ubytování na přechodnou dobu a prostřednictvím individuální sociální práce pomáhat při jejich začlenění do společnosti včetně návratu na trh práce a podporovat nezávislost na sociálních službách,“ uvedla Karolina Vodičková, vedoucí oddělení sociální práce a dostupného bydlení Bytového odboru Magistrátu města Plzně.

Doplnila, že klienti zde budou mít k dispozici samostatné pokoje včetně sociálního zázemí, jídelnu, prádelnu, sušárnu, kuchyni, dílnu i pobytový vnitroblok. Součástí projektu je vybudování administrativního zázemí pro personál. Půjde o pobytovou službu s nepřetržitým provozem. Projekt by se měl realizovat od ledna 2022 do června 2023.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka