Plzeň už dva týdny čelí šíření koronaviru řadou opatření

Plzeň má za sebou dva velmi náročné týdny, během nichž zavedla řadu nezbytných opatření proti šíření onemocnění COVID-19.

Cílená propagace v Plzni

Chce tím chránit svých 170 tisíc obyvatel. I proto město samo zajistilo materiál na 70 tisíc látkových roušek a spustilo systém jejich šití, vlastními silami obstarává dezinfekci, zprovoznilo Kontaktní centrum pro osoby v nouzi, kam volají stovky lidí, zesílilo opatření ve veřejné dopravě, upravilo chod úřadů, zintenzivnilo informování občanů včetně v Plzni žijících cizinců a další. Každý den radnice také reaguje na aktuální vývoj situace a jedná o dalších možnostech, jak snižovat riziko nákazy i jak pomoci občanům.

„Město Plzeň prožívá nyní jedno z nejtěžších období za poslední desítky let. Vím, že se naši občané musí vyrovnávat s řadou razantních omezení a změn v pracovním i soukromém životě. Děkuji jim za zodpovědný přístup k dodržování všech restriktivních opatření vlády i těch, k nimž jsme museli přistoupit my sami. Vážím si také práce všech lidí, kteří poskytují pomoc ostatním. Vlna solidarity je v těchto dnech obrovská,“ uvedl primátor Martin Baxa.  

K prvním preventivním opatřením, kdy město předběhlo o týden vládní nařízení, patřil v Plzni zákaz návštěv v Městském ústavu sociálních služeb s cílem chránit jeho dva tisíce klientů patřících k těm nejohroženějším. Dále Plzeň uzavřela jako první, dříve než jiná města, všechny své mateřské školy. Na úřadech město upravilo úřední hodiny, zesílilo dezinfekci všech magistrátních budov, spustilo regulaci přístupu do objektů, aby zabránilo vyšší koncentraci lidí. Provoz upravila zákaznická centra městských firem, až na jednu výjimku se uzavřely městské sběrné dvory.

Důležitým počinem města bylo ve spolupráci s organizací TOTEM zřízení Kontaktního centra pro osoby v nouzi, na nějž se od 17. března mohou obracet lidé, kteří potřebují pomoc, a to na telefonním čísle 378 032 222. Pro rozšíření této informace mezi občany vytisklo město letáky včetně kontaktu na dobrovolnické centrum TOTEM a nechalo je roznést do více než 80 tisíc schránek v Plzni. „Fungování centra je smysluplné, jeho pracovníci denně vyřizují kolem stovky telefonátů. Jde o psychickou podporu, obecné rady, jak se mají v nastalé situaci lidé chovat, i o zajišťování nákupů, vyzvednutí léků a podobné služby,“ uvedl radní pro oblast ekonomickou bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf, jenž měl vznik centra i nastavení celého systému jeho fungování na starost. Novinkou je také formulář na https://www.plzen.eu/pomahajici/, jehož prostřednictvím se mohou lidé dotazovat a psát podněty související se situací kolem pandemie, případně nabídnout pomoc či o ni požádat.

Město z různých zdrojů zajistilo a stále zajišťuje ochranné pomůcky. Nakoupilo například sedm kilometrů látky, z níž šijí roušky švadleny v dílnách Divadla J. K. Tyla, ale i desítky dobrovolníků, objednalo výrobu roušek v družstvu Styl a podobně. „Zajistit se tak podařilo už několik desítek tisíc látkových roušek, které distribuujeme do našich městských zařízení, ale i do neziskových organizací,“ vysvětlil radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký, který má systém zajištění a distribuce ochranných prostředků na starost. Město také spolupracuje se Západočeskou univerzitou v Plzni na výrobě ochranných štítů pro pracovníky v sociálních službách a další pracovníky služeb v takzvané první linii.

Opatření se dotkla také městské hromadné dopravy. „Zahrnují nejen zvýšenou denní dezinfekci vozů, ale i kompletní dezinfekci vozového parku speciálním postupem — takzvaným mlhováním, dále zahrnují otevírání všech dveří a větrání vozů na zastávkách, zamezení přístupu pasažérů k řidiči, povinné zakrývání nosu a úst rouškami nebo šátky, dodržování větších rozestupů cestujících ve voze,“ přiblížil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule. Přepravní kapacita se kvůli malé vytíženosti nově snížila o 20 procent, nedotklo se to však klíčových linek do Fakultní nemocnice na Lochotíně a linek na Borská pole, kde naopak byl spoj odvážející lidi z odpolední směny posílen.

Pro lepší informování lidí o současné situaci a opatřeních upravilo město svůj web www.plzen.eu, kam umisťuje na přední pozice aktuality z dění v Plzni. Vytvořilo i odkazové okno, jímž se dostanou návštěvníci webu města na web www.bezpecnaplzen.eu, kde je přehledně zpracováno maximum množství informací k tématu Covid-19 včetně odkazů na vládní usnesení. Město také zavedlo živé vysílání na svém Facebooku a kanálu YouTube, kde diváky seznamují  s podrobnostmi zástupci města i jiných organizací. Pořad je tlumočen do znakového jazyka. Odvysíláno bylo sedm dílů, které zhlédlo s příznivým ohlasem více než sto tisíc lidí. Posíleno také bylo vysílání v regionální televizi. 

Město nezapomíná informovat ani cizince žijící v Plzni. Tisíce letáků v ukrajinštině, ruštině, bulharštině, polštině a rumunštině distribuovala radnice na zastávky městské hromadné dopravy, na ubytovny, mezi velké firmy, které zaměstnávají zahraniční pracovníky i na další místa. V Plzni žije více než 17 tisíc cizinců. Z letáků se dozvědí, co musí dodržovat, jaké jsou příznaky nákazy, jak snížit její riziko, k dispozici mají na letácích i důležité kontakty na Krajskou hygienickou stanici v Plzni a informační linku Ministerstva zahraničí České republiky.

Plzeň kromě řady různých akcí zrušila i plánované velkolepé květnové Slavnosti svobody.  Doufá, že stejně důstojný a atraktivní program, jaký byl připraven na letošní výročí, bude moci nabídnout v květnu 2021.   
 

Poznámka redakce: hledáte oficiální stránky a oficiální zprávy města Plzně? Klikněte na stránku Zprávy z Plzně.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
27.03.2020 10:05



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka