Plzeň zdraží sazby parkovného v centru, Rychtářka sníží předplatné

Plzeň od 1. 10. 2017 zvýší sazby parkovného, které nyní činí 30, 20 a 10 korun za hodinu dle parkovací zóny.

Jarní servisní akce AUTO CB

Tyto sazby se zhruba 17 let neměnily. Město Plzeň tím reaguje na fakt, že parkovací zóny A, B, C, tedy ty v centru města a jeho nejbližším okolí, jsou nejvíce zatíženy poptávkou po parkování. Současně však zvýhodní držitele Plzeňských karet a po implementaci i bankovních, kteří kartu využijí při placení, zvýšení sazeb pro ně bude mírné. Měnit se také budou ceny předplatitelských parkovacích karet.

„Dosavadní sazby parkovného jsou dané historicky a tyto sazby se zhruba 17 let neměnily, zatímco reálná regulativní funkce sazby byla průběžně ovlivněna hospodářskými vlivy, jako jsou inflace či růst kupní síly. Výše parkovného pro rezidenty se nemění. S ohledem na hospodářské vlivy, zejména nabídku a poptávku, byla cena předplatitelské parkovací karty vyhodnocena vůči výši ceny rezidenční parkovací karty jako příliš vysoká,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík. Například do jádrové parkovací zóny A se prodaly jen tři roční předplatitelské karty (1 kus za 35 tisíc korun) a do zóny B sedm kusů (1 kus za 20 tisíc korun). „Zároveň je nutné, s významným rozvojem využití bezhotovostních kartových plateb, které snižují náklady na práci s hotovostí, tuto formu úhrady parkovného zvýhodnit a zatraktivnit,“ doplnil Petr Náhlík.

Posílení regulativů a cenová progrese v historickém jádru
Základní hodinové sazby v placených zónách budou nastaveny ve výši:
- zóna A 40,- Kč
- zóna B 30,- Kč
- zóna C 20,- Kč
- ostatní zóny 10,- Kč.
V jádrové zóně A se při souvislém parkování zvýší sazba parkovného již od druhé započaté hodiny stání na 50 korun za hodinu a od započaté třetí hodiny (a každé další) se sazba zvýší na 100 korun za hodinu. Zóna D (Hamburk) bude rovněž jako zóny Roudná a Petrohrad nabízet denní cenový strop ve výši 60 korun.

20 % zvýhodnění kartových plateb
Při platbě Plzeňskou nebo bankovní kartou budou základní hodinové sazby nastaveny:
- zóna A 32,- Kč (s progresí 40,- Kč/2. hod. a 80,- Kč/3 hod. a další)
- zóna B 24,- Kč
- zóna C 16,- Kč
- ostatní zóny 8,- Kč.
U zón s cenovým stropem bude tento denní strop činit při bezkontaktní platbě kartou 48,- Kč.

Úpravy v zónování
Z podnětu občanů obývajících lokalitu Na Jíkalce dojde k připojení dotčených komunikací k parkovací zóně F, jež vznikne na základě rozhodnutí rady města poté, co bude v letošním roce vybudováno záchytné parkoviště  v Kotkově ulici.

Další úpravy v území zón jsou vyvolány zohledněním místních specifických podmínek:
1. Škroupova z C do B – důvodem je zvýšená atraktivita komunikace.
2. Americká v úseku Sirková – Wilsonův most, Pařížská a Denisovo nábř. v úseku Americká – spojka do Pařížské z B do C. V těchto místech není nutné sazbu parkovného zvyšovat.
3. Spojka pod tratí v Pařížské ulici z C do D – důvodem je zachování sazby na komunikaci se sníženou atraktivitou.
4. U Lázní z B do D – důvodem je cenová konkurence na parkovišti Amadeus Reality, která sráží atraktivitu parkování.
5. Denisovo nábřeží v úseku U Lázní – Americká z B do D - důvodem je cenová konkurence na parkovišti Amadeus Reality, která sráží atraktivitu komunikace v dotčeném úseku.
6. Kamenická z B do C – důvodem je odlehlost místa a jeho nižší atraktivita.


Změna cen předplatitelských karet se týká pouze zón A, B a C následovně:

Zóna:              A                     B                     C
Cena/rok:        25 000 Kč       18 500 Kč       12 500 Kč
Dosud:            35 000 Kč       20 000 Kč       7 000 Kč
                       
Pro zóny A a B představuje tento krok zlevnění, v případě zóny C se jedná o přecenění ve vztahu ke změně základní návštěvnické sazby.

Parkovací dům Rychtářka sníží ceny předplatného za parkování

Radní města Plzně schválili snížení cen předplatného za parkování v Parkovacím domě Rychtářka, který provozuje město od poloviny roku 2011. Parkovací dům poskytuje pro občany a návštěvníky krajské metropole základní parkovací služby spočívající vPARK & GO a vyhrazené předplacené parkování. Změnu cenových tarifů parkovného před schválením vradě města doporučily Komise pro dopravu Rady města Plzně a Rada Městského obvodu Plzeň 3. Ke změnám dojde od 1. října 2017.

„Vzhledem ktomu, že parkovací dům není dosud stoprocentně využíván, snížili jsme cenu jak denního, nočního tak i vyhrazeného předplaceného parkovacího stání. Za šest let provozování parkovacího domu jsou předplacená parkovací stání využívána spíše pro firemní zákazníky, rezidenti preferují stání na karty mimo parkovací dům vparkovacích zónách za nízké ceny. Snížená hodinová sazba za parkování se znočních hodin rozšířila na celé víkendy při zachování cenového stropu ve výši 40 korun, ovšem ten nyní bude možné čerpat po dobu celého víkendu při souvislém stání,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík.

Byla též schválena sleva 20 procent zceny za vyhrazené parkovací stání za podmínky, že zákazník je držitelem ročního kuponu na MHD. Oboje musí být nahráno na Plzeňské kartě. Kupon nesmí být starší 90 dní.

Základní hodinová parkovací sazba včasovém pásmu od 7 do 19 hodin zůstává 10 korun za hodinu, nejvýše však 60 korun při nepřetržitém stání. Snížená hodinová sazba od 19 do 7 hodin a o víkendu je 5 korun za hodinu, nejvýše 40 korun při nepřetržitém stání. Denní předplatné na měsíc bylo sníženo z1200 korun na 1000 korun, noční předplatné se snížilo o 500 korun, na sazbu 300 korun za měsíc. Nepřetržité vyhrazené stání bude nově 1300 korun za měsíc, zde je snížení o 700 korun za měsíc.


The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 5 roky

    Dobrý den,
    jak je to s jednostopými vozidly, musí platit nebo ne?
    Děkuji za odpověď.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
30.06.2017 13:00



0 (1)
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka