Plzeň zve na sobotní výlov Drahotínského rybníka, chystá prodej vánočních kaprů i stromků

Město Plzeň zve na výlov městského Drahotínského rybníka ve Zruči v sobotu 25. listopadu od 8 hodin, při němž si budou moci lidé koupit rybu na vánoční stůl přímo na hrázi.

Jarní servisní akce AUTO CB

Neprodané kusy poté rybáři přemístí do městských sádek u rybníka Košináře. Zde začne jejich vánoční prodej 16. prosince. V areálu sádek si budou moci lidé tradičně pořídit i vánoční stromek, a to již od 6. prosince.

Drahotínský rybník, jenž je historickým majetkem města, se nachází v katastru obce Zruč a má rozlohu 10 hektarů. Ročně se zde vyloví přibližně 10 tun ryb. „Přímo na hrázi obvykle prodáme zhruba pětinu, zbytek umístíme na několik týdnů do sádek a poté jdou na vánoční prodej.  Maso těchto ryb má velmi dobrou kvalitu, protože žijí v  čisté vodě a živí se přirozenou potravou. Rybník nehnojíme, ryby jen přikrmujeme,“ uvedl Richard Havelka, vedoucí Úseku lesů zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně. Kilogram kapra se na hrázi bude prodávat za 75 korun. Pokud rybáři vyloví i dostatečné množství amura, bude kilogram za 90 korun, jiné druhy ryb na prodej nebudou.

Richard Havelka doplnil, že vánoční prodej kaprů se bude konat v areálu městských sádek od soboty 16. prosince v době od 10 do 17 hodin. „Jeden kilogram výběrového kapra (od 3 kg) bude stát 80 korun a kilogram I. třídy 75 korun,“ upřesnil.  Prodej bude ukončen vyprodáním zásob, pokud bude ryb dost, bude možné kapra koupit ještě i v sobotu 23. prosince do 12 hodin.

Od středy 6. prosince si mohou lidé na stejném místě také koupit vánoční stromek, pocházející z městských lesů. „V nabídce budou borovice lesní a stříbrné smrky pichlavé. Výběrové stromky budou stát 350 a standardní 250 korun bez ohledu na jejich druh a výšku,“ informoval Richard Havelka. Prodej se bude konat denně od 10 do 17 hodin včetně sobot a nedělí.

Správa veřejného statku města Plzně stromky pěstuje speciálně pro tuto příležitost na čtyřech hektarech plantáží pod elektrickým vedením. Lesníci ročně vybírají k prodeji z pěti až šesti tisíc stromků zhruba tisícovku těch nejlépe rostlých.  „O stromky je velký zájem. Mnoho lidí mimo jiné přitahuje i fakt, že jsou od prvovýrobce a jsou pěstovány na majetku města Plzně,“ doplnil Richard Havelka.

Město obhospodařuje přes čtyři tisíce hektarů lesa v 52 katastrálních územích, která se nacházejí v působnosti obcí Plzeň, Stod, Nýřany, Rokycany a Přeštice. Plzeň vlastní 120 hektarů rybničních ploch, z nichž většinu tvoří soustava Boleveckých rybníků. Kromě toho k nim patří několik menších rybníků, jako například Drahotínský či soustava Kokotských rybníků.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka