Plzeňané v sobotu zacvičili na maratonu a podpořili nemocné

Přes 50 lidí z Plzně a okolí přišlo podpořit pacienty s roztroušenou sklerózou (RS).

Cílená propagace v Plzni

V sobotu 2. března se cvičením zapojili do osmého ročníku 24hodinového Maratonu s roztroušenou sklerózou (MaRS). Z dobrovolných příspěvků vybrali 4 470 korun, které poputují na fyzioterapii a nákup rehabilitačních pomůcek pro nemocné.

V Plzni letos lidé cvičili v sobotu 2. března od 10 do 16 hodin v Krašovská Aktivity centru. Pomocí telemostu se propojili se základnou v Praze, kde se tradičně cvičí nepřetržitě 24 hodin. Hlavním cílem MaRSu je motivovat nemocné k pravidelnému pohybu, jenž je velmi důležitou součástí léčebného režimu, protože zmírňuje příznaky nemoci. Organizátorem akce je Nadační fond IMPULS společně s regionálními spolky Unie ROSKA.
„U lidí s RS, kteří pravidelně cvičí, můžeme pozorovat zlepšení svalové síly, snížení únavy, pacienti jsou ve větší psychické pohodě a celkově se jim zlepšuje kvalita života,“ vysvětluje fyzioterapeutka Klára Novotná.
„Účastníci maratonu se zapojili do kruhového tréninku, skupinových cvičení na podkladě jógy, procvičili si paměť a slovní zásobu. Pacienti si vyzkoušeli speciální ergoterapeutické pomůcky a hry. Zpestřením letošního ročníku bylo vystoupení pěveckého souboru Pilsen Voice,“ popisuje Petr Šindelář, předseda Unie ROSKA Plzeň, a doplňuje: „Výtěžek z dobrovolného vstupného použijeme na nákup rehabilitačních pomůcek pro pacienty. Děkujeme všem, kteří nás přišli podpořit, a už se těšíme na další ročník.“ Letos v Plzni cvičilo 54 sportovních nadšenců, nejmladšímu byly necelé 3 roky, nestaršímu 90 let.

Do letošního MaRSu se zapojilo 29 měst z celé republiky i zahraničí.

O roztroušené skleróze
Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. Na celém světě trpí RS 2,5 miliónu nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 20 tisíc. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus (Epstein-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D. Informace o roztroušené skleróze lze nalézt i na portále www.rskompas.cz. 


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka