Plzeňské dvorky si přišly prohlédnout tisíce lidí

Příjemné sobotní počasí vylákalo do centra Plzně tisíce lidí na druhý ročník Plzeňských dvorků. Ty připravila Nadace 700 let města Plzně a společně s několika institucemi i soukromými vlastníky zprostředkovala návštěvníkům akce možnost nahlédnout do zákoutí západočeské metropole trochu jinak.

Cílená propagace v Plzni

Od 10:00 do 18:00 se všichni mohli vydat po srdcích plzeňských domů. Cestu dobře ukazovaly značky s logem akce a jednotlivými adresami.

Zájem byl obrovský a to především o nové dvorky. Jedním z nich byl např. ten v Bezručově 25. „Tolik lidí jsme opravdu nečekali. Už v 10:00, tedy se začátkem programu, stál před domem hlouček lidí a během celého dne to pak byl stálý proud návštěvníků, kteří byli nadšeni jak naším dvorkem, tak akcí samotnou,“ řekl jeden z majitelů objektu Martin Vítovec. A zároveň už přemýšlel, co všechno by se dalo v příštím roce vylepšit. Stejnou zkušenost měli také majitelé nově otevřeného penzionu Republika na Náměstí Republiky 24, domu, který po léta chátral a nyní byl pro „dvorkaře“ jedním z hlavních cílů a svou novou podobou většinu nadchnul.

 Lidé byli překvapeni také prostorem vedle kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Františkánské ulici či kouzlem dvorku na Náměstí Republiky 20. V letošním roce se zapojilo také Pivovarské muzeum, kde se pro mnohé otevřel nečekaný pohled na staré hradby a chmelnici. Západočeská galerie ukázala svůj dvorek v Pražské 13 a pestrý program čekal i na návštěvníky Národopisného muzea a to nejen na dvorcích, kde vystoupily dětské folklorní soubory či Broučci band, ale také ve svých expozicích. 

Tradičním partnerem se stala opět filozofická fakulta ZČU. Na jejích dvorcích startovala i končila městská hra „Zažijte dvorky“ (Sedláčkova 38 a 15). Tu si zahrály desítky lidí všech věkových kategorií, a pokud byli úspěšní, otevřeli nakonec truhlu, z níž si mohli vybrat poklad. Univerzita také otevřela své laboratoře, v nichž představila svoji práci. V Sedláčkově 38 se opět swingovalo s Zhirawski memory bandem a Markétou Čekanovou.

Stejně jako v minulém roce se mnozí těšili na dvorek v Bezručově 9, kde se mohli setkat s oblíbenou plzeňskou architektkou paní Annou Hostičkovou a usměvavými majiteli, manžely Horákovými. Po celý den vše doprovodila příjemná hudba kytaristy Pavla Junga či tajemný zvuk hangdrumu Jiřího Šámala. Z přilehlého dvorku Kopeckého sadech 10, sídla konzervatoře pak vše doplňovali svým uměním studenti oddělení elektronických klávesových nástrojů. Novým partnerem akce byl také dvorek – atrium Bílé nároží. Tady si mohly návštěvníci vytvořit své umělecké dílo – motýla, které zůstane v domě na výstavě do června, zajímavostí byla i možnost nahlédnout do sklepení domu.

Rajský dvůr Diecézního muzea lákal svým klidem, v Muzeu loutek pak potěšil zpěv vokálního kvinteta Tutti Voci. Prohlídky interiérů nabídlo Biskupství plzeňské, zároveň s možností využít o víkendu slevu na vstup na plzeňskou věž. Mezi nadšené podporovatele akce patří i manželé Utlerovi z malebného dvojdvorku v dominikánské 5.

Více než dvě stovky lidí se vydaly na komentované prohlídky, které připravil oblíbený plzeňský historik David Růžička s dalšími průvodci.

„Druhý ročník ukázal, že nadace přinesla do Plzně novou akci, která se lidem líbí a z toho máme obrovskou radost,“ zhodnotila Plzeňské dvorky 2017 ředitelka nadace Alena Kozáková. „Především si cením toho, s jakým nadšením s námi všichni majitelé spolupracují a to bez nároku na jakoukoliv odměnu a to se týká i vystupujících umělců. Už teď se těšíme na příští ročník. Dokonce už se nám hlásí další zájemci se svými dvorky,“ doplňuje.

Některé dvorky můžete navštívit i během roku. Ty uzavřené pak můžete obdivovat na www.plzenskedvorky.cz na fotografiích Jiřího Zahradníka.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 21.05.2017 19:08



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka