Plzeňský kraj nově formuluje své vize k péči o životní prostředí

Vytvoření funkčního vzdělávacího a informačního systému, který povede ke zvýšení zájmu obyvatel Plzeňského kraje o životní prostředí, přírodu a krajinu.

Cílená propagace v Plzni

Posílení a rozvoj osobní, občanské a profesní kompetence k environmentálně zodpovědnému chování. Pomoc se zapojením konkrétních cílových skupin do řešení environmentálních problémů v regionu. Prohlubování kladného vztahu k přírodě napříč společností. Posílení sounáležitosti obyvatel s místem, kde žijí.

To jsou cíle, které si klade Plzeňský kraj v nové koncepci environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty, tzv. koncepci EVVO, pro roky 2022–2031, kterou představil odborné i široké veřejnosti ve středu 12. října v prostoru Moving Station na plzeňském Jižním Předměstí.

Zpracovatelem koncepce je Centrum pro komunitní práci západní Čechy, jehož zástupci představili proces příprav i výsledný návrh koncepce, která je nyní opřipomínkovaná a připravena ke schválení Radou Plzeňského kraje.

Práce na tvorbě koncepce zahrnovala analytickou část – dotazníková šetření a rozhovory se zástupci škol, veřejné správy, neziskových organizací, podnikatelských subjektů i široké veřejnosti – a návrhovou část nové koncepce, která vychází ze získaných dat analýzy.

„Klíčová cílová skupina – školy – identifikovala jako největší překážku k realizaci EVVO nedostatek času k zakomponování do výuky, nedostatek finančních prostředků na realizaci terénních programů a to, že EVVO není ve výuce pevně ukotveno a často nepatří mezi priority vedení škol,“ uvedla Gabriela Šindlerová z Centra pro komunitní práci západní Čechy.

Součástí navrhované koncepce je také tzv. akční plán na rok 2023, který obsahuje konkrétní kroky potřebné k naplnění koncepce a řešení problémů, jež se ukázaly v oblasti environmentální výchovy na úrovni kraje jako nejzásadnější.  Zástupci kraje spolu se zpracovateli koncepce identifikovali jako klíčové následující kroky: vytvoření pracovní pozice koordinátora EVVO na úrovni kraje, vytvoření pracovní skupiny, která bude fungovat jako poradní sbor a bude každý rok vyhodnocovat naplňování koncepce EVVO, vytvoření přehledného informačního portálu a navýšení finančních prostředků na projekty environmentální výchovy. Účastníci projednání nejvíce diskutovali o obsahu informačního portálu, financování a rozsahu činností koordinátora EVVO.
Naplňování koncepce bude spadat pod Odbor životního prostředí ve spolupráci s Odborem školství.

Veřejné projednání koncepce uspořádaly Centrum pro komunitní práci západní Čechy společně s neziskovou organizací Johan v rámci projektu Podpora participace v Plzni, který podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund. Jeho cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka