Plzeňský kraj se při stabilizaci krajského zdravotnictví inspiruje v Pardubickém kraji

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard navštívil společně se zástupci společnosti Nemocnice Plzeňského kraje a.s. Pardubickou nemocnici.

Cílená propagace v Plzni

Cílem jeho návštěvy a jednání s hejtmanem Martinem Netolickým, radním Ladislavem Valtrem a představiteli akciové společnosti Nemocnice Pardubického kraje bylo především získání informací o fungování celé společnosti, která prošla před necelými třemi lety fúzí znamenající sloučení pěti samostatných nemocnic do jednoho ekonomického celku a nyní pokračuje zlepšováním spolupráce nemocnic v klinických oblastech.

 „Je pro nás oceněním několikaleté práce, že mají kolegové z Plzeňského kraje zájem seznámit se s fungováním našeho krajského zdravotnictví, které téměř před třemi lety prošlo nejzásadnější změnou za celou svoji historii. Naše snaha zefektivnit fungování pěti nemocnic pod jedním vlastníkem trvá už od roku 2011, kdy jsem převzal funkci krajského radního pro zdravotnictví,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V minulosti bylo běžné, že si jednotlivé nemocnice konkurovaly. Přínos spojení se projevil především v jednodušším řízení nemocnic a zlepšení ekonomických výsledků. S odstupem času se ukazuje, že tato změna, od které nás mnozí odrazovali, nese svoje ovoce. Ze ztrátových nemocnic se závazky po splatnosti za stovky milionů korun a zpožděním plateb až o více jak 180 dnů jsme se dostali do fáze vyrovnaného hospodaření. Všechny dluhy jsou splaceny a závazky platíme včas,“ dodal Netolický.

 Ten společně s radním pro zdravotnictví Ladislavem Valtrem a vedením společnosti Nemocnice Pardubického kraje seznámil hejtmana Bernarda a jeho kolegy s průběhem příprav na fúzi, ale také ekonomickými výsledky nemocnic před a po sloučení do jednoho ekonomického celku. „Pro náš kraj byla fúze nemocnic velmi důležitým momentem, který nastartoval proces zachování akutní péči ve veřejném vlastnictví, kdy si jednotlivé nemocnice nekonkurují a úzce spolupracují. I nadále na sbližování v ekonomické, ale i klinické oblasti pracujeme. Spolu se změnou úhradové vyhlášky fúze výrazně přispěla ke zlepšení hospodaření nemocnic a následným investicím. Za poslední roky jsme investovali více jak miliardu korun, nakupujeme nové přístroje a snažíme se zlepšovat zdravotní péči. Do roku 2020 plánujeme vybudování centrálního urgentního příjmu v Pardubické a Orlickoústecké nemocnici, ale také rozvoj dalších zdravotnických zařízení v kraji,“ uvedl radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr. „Jedním z problémů zdravotnictví v Plzeňském kraji je personální situace. Ta je vzhledem k blízkosti Německa a Fakultní nemocnice Plzeň velmi výrazná. Proto jsme debatovali také o zvýšení mezd zdravotnického a nezdravotnického personálu,“ sdělil radní Valtr s tím, že Nemocnice Pardubického kraje se po fúzi zařadila mezi desítku největších nemocnic v České republice. Roční obrat organizace čítá okolo 3,5 miliard korun s celkovým počtem okolo 4 600 zaměstnanců.

 Jednání s vedením kraje a společnosti si pochvaluje také samotný hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard. „Požádal jsem pana hejtmana Netolického o konzultaci, protože Pardubický kraj před několika lety řešil obdobné problémy, se kterými se potýkáme my nyní. Chtěli jsme si udělat oponenturu, zda jdeme správnou cestou při jejich řešení a po vzájemné diskusi jsme zjistili, že kroky, které vedly k eliminaci ztrát nemocnic v Pardubickém kraji, jsou obdobné jako ty, které činíme nyní. Požádali jsme vedení kraje a nemocnic o budoucí spolupráci a konzultace, za což velmi děkuji,“ uvedl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

 Společnost Nemocnice Plzeňského kraje a.s. (dříve Zdravotnický holding Plzeňského kraje) byla založena na základě usnesení krajského zastupitelstva v roce 2010. Jejím cílem je řídit lůžková zdravotnická zařízení vlastněná Plzeňským krajem. Součástí společnosti jsou čtyři nemocnice akutní a dvě nemocnice následné péče. Kromě těchto zdravotnických zařízení funguje nezávisle na krajském zdravotnictví Fakultní nemocnice Plzeň.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka