Plzeňský vánoční strom na náměstí Republiky už září

Primátor města Plzně Martin Baxa spolu s biskupem plzeňským Tomášem Holubem rozsvítil večer o první adventní neděli vánoční strom na náměstí Republiky.

Cílená propagace v Plzni

Přítomni byli i manželé Křížovi, kteří vzrostlou jedli obrovskou Plzni darovali. Rozsvícení vánočního stromu mohli Plzeňané sledovat v přímém přenosu v regionálních televizích nebo v on-line prostředí. Město Plzeň muselo plánovaný veřejný slavnostní program zrušit s ohledem na platná vládní opatření vydaná v souvislosti s pandemií onemocnění covid-19.

„Milé Plzeňanky, milí Plzeňané, ani v tento poměrně obtížný okamžik se nevzdávejme toho vnímat adventní čas jako čas radostný a jako čas naděje. Pevně věřím, že v týdny, které teď máme před sebou, si dokážeme najít čas pro sebe a své blízké a že dokážeme vnímat onu předvánoční atmosféru jako hezkou dobu. Dovolte, abych nám všem popřál klidný adventní čas, krásné a spokojené vánoční svátky, a především pevné zdraví,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa těsně před tím, než strom v neděli 28. listopadu v 18 hodin rozsvítil.

Biskup plzeňský Tomáš Holub řekl, že vánoční strom rozsvícený na počátku adventní doby je příslibem, že přijde nádherný čas. Připomněl také příběh, který stál tomu všemu na začátku, tedy nesnadné putování Marie a Josefa do Betléma. „Věřím, že i naše putování nakonec dojde cíle, který potěší naše srdce, naši duši i naše vzájemné vztahy. Přeji vám požehnaný advent,“ popřál Tomáš Holub.

Vánoční strom je 15 metrů vysoký a září především v bílé barvě. O jeho výzdobě rozhodli na podzim sami obyvatelé Plzně, kteří v anketě vybrali, že vánoční strom bude letos ozdoben blikajícím LED řetězem, velkými i malými světelnými hvězdami, světelnou špičkou a bílými plastovými ozdobami. Plzeňským vánočním stromem je letos jedle obrovská. Tento druh má město jako vánoční strom vůbec poprvé, jedinečný je proto, že ho lidé běžně v lesích neuvidí, vysazuje se hlavně v parcích.

„Naše jedlička se nám na náměstí Republiky v Plzni moc líbí. Pořád sledujeme, co se s ní děje. Je nám samozřejmě líto, že jsme se s ní museli rozloučit, ale nedalo se nic dělat. Těší nás však, že udělala radost lidem v Plzni,“ poznamenali s úsměvem manželé Zdeňka a Jan Křížovi z obce Zahrádka v Karlovarském kraji, kteří strom Plzeňanům darovali. Jedli obrovskou zasadili před čtyřmi desítkami let. Vzrostlý strom však rostl v přílišné blízkosti jejich domu. Manželé Křížovi se po slavnostním rozsvícením vánočního stromu sešli s primátorem Martinem Baxou, který jim poděkoval.

„Slavnostní akt rozsvícení vánočního stromu byl přenášen na sociálních sítích města Plzně a v regionálních televizích TV ZAK a Plzeň TV,“ informovala vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně Jana Komišová.

Vysílání začalo v 17:30 hodin, program uváděl moderátor Stanislav Jurík, v předtočeném záznamu vystoupil před 18. hodinou s pásmem vánočních lidových písní soubor MLS (Malý lidový soubor). Strom primátor Martin Baxa a biskup Tomáš Holub rozsvítili v 18 hodin. Závěr vysílání patřil dětskému sboru Kajetán, který působí při souboru opery Divadla J. K. Tyla v Plzni. „Do vysílání jsme vybrali klip na skladbu Sněhový kánon, kterou napsala Jolana Saidlová. Je sestříhán z domácích nahrávek, které děti natočily během minulého lockdownu. Účinkují v něm členové přípravného oddělení Malý Kajetán,“ uvedla sbormistryně Anna-Marie Lahodová.

Vánočně vyzdobeny a osvětleny jsou také ulice města. Novou výzdobu má Klatovská třída, i pro ni vybírali vánoční nasvícení Plzeňané v anketě a zvolili osvětlení připomínající polovinu opadaného listnatého stromu. A ulice Plzně už také brázdí vánoční tramvaj.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka