Plzeňští zvířecí záchranáři sundavali labuťákovi z Dobřan vlasec z nohy

Úspěch každé akce, odchytu, zásahu a záchrany života volně žijícího zvířete záleží hlavně na odhodlanosti, odvaze a schopnosti lidí, kteří do ní vyráží.

Cílená propagace v Plzni

A tak tomu bylo i v sobotu (9.12.2023), kdy Gábina Černá přijela na odchyt labutě k řece do Dobřan z domova oblečená v neoprenu a David Martinovský pro změnu počítal s tím, že domů od řeky pojede v pouze v mokrých trenýrkách.

"Naštěstí odchyt labutího samce, který měl na noze minimálně již několik týdnů a možná i měsíců namotaný rybářský vlasec, se obešel bez nutnosti Gábiny skoku do studené vody, či honičky a pronásledování labuťáka Davidem v kajaku," říká šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.

Samec (Plzeňáky kroužkovaný v roce 2015 u Chlumčan) a samice (kroužkována také u Chlumčan v roce 2014) zimují na řece Radbuze mezi mosty v Dobřanech již poněkolikáté. Letos však samec na Radbuzu do Dobřan přilétl se zaškrcenou levou nohou. Muselo ho to bolet a zároveň i poměrně hodně omezovat v pohybu, přičemž jeho handicapu si pohotově všiml člověk, který nám svůj nález pohotově  nahlásil.

"A jelikož labutím a jejich odchytu i kroužkování se věnujeme již třicet let, vyrazili jsme na zásah do revíru kolegů ze Záchranné stanice Spálené Poříčí přímo my.  Noční odchyt pak proběhl nečekaně hladce, jelikož labuťák se nechal nalákat na krmení a v pološeru večerního osvětlení vcelku snadno odchytit z plovoucího mola u starého mostu," líčí Mykoň a dodává, že ošetření proběhlo na místě a nutno říci, že bez perfektní přípravy, přesvědčení a nasazení zasahujících by se to nikdy nepovedlo.

foto: desop

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka