Plzeňští zvířecí záchranáři vyrobili čapí hnízdo pro pražské Národní muzeum

Hnízdo čápa bílého realizovali v pátek 9. 7. přímo v nově připravované zoologické expozici Národního muzea Praha v hlavní budově na Václavském náměstí plzeňští zvířecí záchranáři.

Cílená propagace v Plzni

"Nebylo lehké vše vymyslet, připravit a zajistit tak, aby napodobenina čapího hnízda vypadala jako od opravdových čápů," líčí šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.

Co vše bylo potřeba udělat a zajistit, než takové čapí hnízdo vznikne, si můžete prohlédnout na přiložených fotografiích.  
 
Nejprve byl nutný sběr a příprava hnízdního materiálu vhodné velikosti a složení dřevin větví bez listí včetně prvotního ošetření na ZSŽ v Plzni. Následovala příprava vrstvené horní krycí desky s hnízdní jamkou, následně fixované ke kovovému rámu, vymezujícímu výšku hnízda. Pak přišel na řadu převoz materiálu do mrazíren k hlubokému zmrazení z důvodu vymrznutí hmyzu, roztočů a plísní. "Deset dnů v teplotě – 27 °C nám MRAZÍRNY Plzeň - Dýšiná a.s. věnovaly pro Národní muzeum Praha zdarma," děkuje Makoň.

Další věci už se doehrávaly v Praze, v hlavní budově Národního muzea na Václavském náměstí. "Byla to montáž hnízda přímo v zoologické expozici  - od uchycení kovového rámu ke stojanu, až po osazení horní krycí desky, nalepení výstelky hnízda a uchycení preparátu samce a samice čápa bílého,  vítajících se na hnízdě při střídání v sezení na snůšce," líčí Karel Makoň, který je hrdý, že hnízdo pro Národní muzeum vyráběl právě jeho tým.  
 

foto: desop plzeň

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka