Po třiceti letech u Rozvadova znovu přestřihli dráty

Na den přesně po třiceti letech přestřihli železnou oponu bavorský ministr financí a český ministr zahraničí.

Jarní servisní akce AUTO CB

K symbolickému aktu došlo na stejném místě jako v roce 1989, a to v Nových Domcích u Rozvadova.

„Nyní se objevují různí věrozvěstové a říkají nám, že by bylo dobré zase dráty na našich hranicích mít. Nenechme si kazit náladu a nenechme si toto přátelství narušit,“ uvedl ve svém projevu hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard a dodal: „Mám hříšnou myšlenku, opět bych si přál na hranicích dráty, a to v podobě drátů železničních z Prahy přes Plzeň do Mnichova. Ty už nás nebudou rozdělovat, ale naopak naše přátelství posílí.“ O významu společného přátelství hovořili i další řečníci a zdůraznili také, že je důležité pokračovat v odstraňování bariér.

Po úvodních projevech zástupců české a německé strany přestřihl symbolickou železnou oponu Josef Bernard spolu s ministrem zahraniční ČR Tomášem Petříčkem a bavorským ministrem financí Albertem Fürackerem. Slavnostního vzpomínkového setkání se zúčastnil také syn tehdejšího účastníka „střihání drátů“, Jiří Dientsbier mladší, nechyběl ale ani pamětník událostí roku 1989, bývalý starosta Rozvadova Jindřich Červený.

Vzpomínkovému setkání předcházelo krátké zastavení na radnici v Rozvadově, kde hosty přivítal místostarosta Rozvadova Martin Ábel a starostka obce Waidhaus Margit Kirzinger, která svůj proslov pronesla sama také v českém jazyce. Poté se všichni pozvaní podepsali do pamětní knihy Plzeňského kraje a do zlaté knihy obce Waidhaus.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka