Policisté v kraji se zaměřují na nelegální tranzitní migraci

Česká republika je pro migranty i převaděče takzvanou tranzitní zemí a přes náš kraj míří dále na západ. Policisté se snaží tuto nelegální tranzitní migraci co nejvíce potlačovat.

Jarní servisní akce AUTO CB

Proto provádí kontroly na běžných pozemních komunikacích, na hraničních přechodech, ale i ve vlacích nebo ve vnitrozemí.

Cílovými zeměmi jsou pro migranty především Německo, Francie, Nizozemsko, Belgie a obecně státy Evropské unie. K cestování používají například mezinárodní vlakové či autobusové spoje, dodávky, ale i osobní automobily. "Jedním z případů nelegální tranzitní migrace v našem kraji je i autonehoda osobního automobilu, ke které došlo 18. června letošního roku na dálnici D5 na Rokycansku. Ve voze cestovaly 4 osoby turecké státní příslušnosti a jedna osoba afghánské státní příslušnosti, která při nehodě zemřela. Žádná osoba neměla oprávnění k pobytu v naší zemi a celá osádka mířila směrem do Německa," líčí policejní mluvčí Ondřej Hodan.

V průběhu letních prázdnin byl zaznamenán výrazný nárůst nelegální tranzitní migrace, a tak byl zvýšen i počet akcí zaměřených právě na její odhalování. Byly posíleny společné hlídky v příhraničí, kde čeští policisté slouží společně s německými kolegy. V Plzeňském kraji máme celkem 12 hraničních přechodů, kdy 9 z nich je silničních, 2 železniční a 1 dálniční. Mimo jiné se v rámci těchto akcí zaměřují i na kontrolu pravosti dokladů u cizinců. Policistům z odboru cizinecké policie pomáhá nejrůznější technika, mezi kterou patří bezesporu heart beat detector. Ten dokáže detekovat přítomnost živého člověka v nákladovém prostoru na základě jeho srdečního tepu.

Co s týče statistik, tak od 2.8. 2023 do 17.12. 2023 v rámci 63 akcí policisté zkontrolovali 34 autobusů, 23 vlaků, 321 nákladních automobilů, 385 dodávek, 475 osobních automobilů a 2822 osob. V podobných akcích budou v našem kraji samozřejmě pokračovat i nadále.

foto: pčr

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 20.12.2023 08:05



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka