Pozor na nákupy přes internet, řádí podvodník!

Jedná se o metodu, která skrývá identitu prodávajícího. Vždy má společný znak, kterým je číslo účtu.

Cílená propagace v Plzni

Policisté z Územního odboru Plzeň – venkov upozorňují občany před podvodnými praktikami. Jedná se o podvodné jednání přes internetový portál, kde prodejce zboží k platbě využívá dobíjecí účet, nazývaný tzv. elektronickou peněženkou. Jedná se o anonymní účet číslo 319888819 s kódem banky číslo 0800, u kterého je variabilní symbol číslo mobilní operátora. Tato peněženka funguje na stejném principu jako předplacená mobilní sim karta, která je anonymní, přičemž není nutné mít bankovní účet. Variabilní symbol je prakticky spojen s telefonním číslem uživatele. Uvedené číslo účtu je stejné pro všechny uživatele účtu. Uživatel se tedy liší pouze variabilním symbolem.

Případy se obvykle odehrávají tak, že kupující přes internetový portál se domluví s prodávajícím o platbě za zboží předem na uvedený účet se specifickým variabilním symbolem. Avšak ve chvíli, kdy kupující poukáže prodávajícímu částku na účet, tak prodávající zboží nepošle a přestane komunikovat. Jedná se o to, že tato metoda není protizákonná, ale o to, že metodu zneužívají pachatelé ve svůj prospěch.

Policisté se ve spolupráci s kriminalisty z oddělení hospodářské kriminality těmito případy zabývají, avšak zjištění konkrétních pachatelů je velice obtížné z výše uvedeného důvodu, jedná se o anonymní účet. Kartu mobilního operátora s číslem si může prakticky koupit kdokoliv a kdekoliv. Policisté uvedené jednání kvalifikují jako trestný čin podvodu.

Policisté radí občanům, aby této možnosti nákupu zboží po internetu nevyužívali, a tím minimalizovali možnost, že se stanou obětí tohoto podvodu. Vždy je třeba v těchto případech být maximálně opatrný a nikomu předem neposílat peníze za zboží, u kterého nemám jistotu jeho doručení. Tímto chráníte nejen svou peněženku, ale i šetříte svůj čas a zdraví v případě, že nastanou komplikace.
 

Co je tzv. elektronická peněženka?

     Je to předplacená dobíjecí platební karta, kterou koupíte v trafice, internetové obchodě nebo mobilním telefonem pomocí krátké textové zprávy. Jejím prostřednictvím lze anonymně platit u všech obchodníků s platebním terminálem nebo v internetových obchodech. Tato peněženka funguje na stejném principu jako předplacená mobilní karta.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 22.10.2015 06:30



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka