Pozornost zbystřete v Boru na Tachovsku, radí Automapa Allianz

Dopravně-bezpečnostní projekt Automapa Allianz hledá nejrizikovější úseky na silnicích v Česku.

Jarní servisní akce AUTO CB

Nyní přináší žebříček nebezpečných míst, která se do statistiky nově zapsala během roku 2017. V Plzeňském kraji dávejte pozor zejména na silnici I/21 v katastru obce Bor. Celostátně nejrizikovější nová místa mají v Olomouckém a Pardubickém kraji.

Jak žebříček vzniká? Automapa Allianz je podrobnou celorepublikovou studií, nikoli analýzou nehodovosti klientů Allianz pojišťovny. Seznam nových kritických míst českých silnic vychází z údajů veřejně dostupné databáze dopravních nehod evidovaných Policií ČR, následně zpracovaných podle komplexní metodiky.

Podmínkou pro zařazení konkrétního místa do Automapy Allianz je vznik alespoň dvou na sobě navzájem zcela nezávislých dopravních nehod s těžkými zdravotními následky nebo smrtí v daném úseku během roku 2017, mezi nimiž nebyla vzdálenost větší než 100 metrů. Analýza se týká nehod na dálnicích, rychlostních silnicích a silnicích I. třídy.

Aktuální etapa projektu se zabývá hledáním nových rizikových míst. Upozorňuje na lokality, které nebyly identifikovány v žádné z předchozích zpráv Automapy Allianz, a v roce 2017 splnily daná kritéria. Seznam vznikl ve spolupráci s brněnskou projekční kanceláří HBH.

„Pro určení pořadí žebříčku byl důležitý zaprvé počet nehod, při kterých ve vybraném úseku došlo ke smrtelnému nebo těžkému zranění, dále počet zraněných nebo usmrcených osob na místě, ale také závažnost jejich zranění a počet ostatních nehod v dané lokalitě,“ uvádí Radana Pochop Rusevová z Allianz nadačního fondu.

Dobrou zprávou je, že v roce 2017 došlo historicky poprvé za 7 let aktualizací Automapy Allianz k tomu, že ani v jedné lokalitě nebylo evidováno 3 a více vážných nehod!

V Plzeňském kraji dávejte pozor na silnici I/21 v katastru obce Bor západně od Plzně

Plzeňský kraj se v celostátní TOP 10 neumístil, podle zadaných kritérií však Automapa Allianz určila také pro něj nejnebezpečnější nové místo v kraji. Je jím úsek silnice I/21 v katastru obce Bor. Rizikový úsek se nachází na silnici vedoucí z místní části Bezděkov do Lhoty. V roce 2017 se zde odehrály 4 nehody, z toho jedna vážná. Dva lidé se zde těžce zranili a dva vyvázli s lehkými poraněními.

TOP 10 nových nebezpečných úseků roku 2017

Z top desítky nových nehodových lokalit v roce 2017 vznikly čtyři na křižovatkách, pět mimo křižovatku, a jeden (na Zlínské ulici v Otrokovicích) na přechodu pro chodce. Celkem se ve všech těchto úsecích odehrálo 35 nehod, z toho 20 vážných s úmrtím nebo těžkým zraněním.

Nejhorší situace nastala v Olomouckém kraji. Na Olomoucké ulici v obci Hranice (okres Přerov), v místě odboček k benzinovým stanicím, se odehrály celkem 4 nehody, z toho 2 vážné. Jeden člověk zraněním podlehl, 2 vyvázli s těžkými zraněními a 6 lidí s lehkými.

Radost nebudou mít ani obyvatelé Pardubického kraje, kde se objevilo druhé i třetí nové nejrizikovější místo v ČR. Obě se nacházejí na silnici I/35. První z nich v úseku mimo křižovatku ve Vysokém Mýtě na silnici vedoucí podél místního autodromu. Loni se zde odehrálo celkem 6 nehod, z toho 2 vážné. Jeden člověk kvůli nehodě zemřel, jeden se těžce zranil, a 7 si odneslo lehká zranění. „Ze zkušeností s obdobnými nehodami předpokládám, že na nehodách v této lokalitě má podíl i odpoutání pozornosti řidičů akcemi na polygonu,“ uvádí Jaroslav Heinrich z HBH Projektu.

Třetí nový nejrizikovější úsek a zároveň druhý nejhorší v Pardubickém kraji identifikovala Automapa Allianz na hlavní křižovatce v obci Jaroslav v okrese Pardubice. Na silnici I/35 se zde odehrály celkem 4 nehody, z toho 2 vážné. Jednoho člověka stála nehoda život, jeden si odnesl těžké zranění a 2 lidé se zde lehce zranili.

ilustrační foto


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
06.04.2018 12:08



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka