Přečtěte si rozhovor s úspěšnou sportovkyní Kateřinou Emmons, která navštívila ekologický Obchůdek u Popelek v Plzni

V Obchůdku u Popelek vás nenechají přebírat hrách ani umazat se od uhlí, naopak. Plzeňské Popelky se snaží chránit přírodu, náš největší poklad, a tak rozjely obchod s ekologickou drogerií a kosmetikou. Nedaleko centra města Plzně se nachází malý a roztomilý obchůdek, kde najdete ty nejhodnější Popelky, které skvěle poradí a pomohou při výběru přírodních výrobků. Sama se o tom přesvědčila známá sportovkyně Kateřina Emmos, trojnásobná olympijská medailistka a čtyřnásobná maminka, se kterou Popelk

Cílená propagace v Plzni

Kdo jsou Popelky s.r.o.?

Firma Popelky s.r.o. byla založena v roce 2012 jako úklidová firma se zaměřením na sociální aspekt podnikání. V roce 2019 otevřela jednatelka firmy Martina Gabrielová bezobalový obchod s ekologickou drogerií a kosmetikou v Plzni v Prokopově ulici č. 37, z centra směrem k Zimnímu stadionu. V roce 2021 byla firma uznána zaměstnavatelem na chráněném trhu práce dle §78 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. 

Mrkněte také na e-shop Obchůdku u Popelek, www.obchudekupopelek.cz, který byl spuštěn začátkem roku. Najdete zde různé ekologické a bio bezobalové výrobky z oblasti kosmetiky a drogerie. A teď už se pojďme podívat na slibovaný rozhovor s Kateřinou Emmons.

Kateřino, jaký je Tvůj současný životní styl?

,,To je hodně široká otázka… já doufám, že pro zdraví celé naší rodiny ten nejlepší. :-) S manželem jsme před více než šesti lety dali přednost životu v přírodě před životem městským. A nikdy jsme tohoto rozhodnutí nelitovali. Má to svá úskalí, jako všechno. Ale pro nás to má mnoho pozitiv. Čistý vzduch, bezprostřední blízkost přírody, možnost pěstovat si cokoliv chceme, a hlavně nás dům, zahrada a pejsek udržují v neustálém pohybu, což je strašně důležité… Jakkoliv je to někdy dost únavné.

Jak trávíš svůj čas? Co v současnosti děláš?

Tak nenudím se. Každý den je nabitý, ale naučila jsem se vyblokovat si čas i pro sebe a naší fenku Sofinku. Když tedy nepracuji a nejezdím s dětmi do hudebky nebo na tréninky MTB (zkratka MTB = horské kolo, z anglického sousloví ,,Mountain bike“ – pozn. red.), tak jsem nejraději rukama v zemi. Pořád na zahradě něco vymýšlím, opečovávám. Jsem u toho na vzduchu, a tak je mi nejlíp. Jinak moc ráda jezdím na kole a prolézám kdejaké turistické trasy.

A co se zaměstnání týče, tak pracuji pro Český biatlon, kde mám na starosti koordinaci střelecké přípravy mládeže. Je to hodně pestrá práce. Od jara do podzimu jezdím po tréninkových centrech, kde učím základy střelby, techniku i další metody přípravy, které k tomu patří. A od podzimu se moje práce přesouvá více k počítači, tabulkám, přípravě materiálů, atd.

Jaký je Tvůj vztah k přírodě a ekologii?

Jednoznačně kladný. Doma to máme nastavené pro-ekologicky. Přemýšlíme o tom, co kupujeme, jak se co zrecykluje, jestli to má adekvátní životnost. Snažíme se být vůči místu, kde žijeme, co nejzodpovědnější. V praxi to např. znamená, že ani na zahradě nepoužívám postřiky a raději plevel odstraním ručně. Má to dvě výhody. Neotrávím si půdu ani neohrozím hmyz, a navíc jsem venku a v pohybu. 

h3p class="">Jaké přípravky na mytí, čištění a úklid doma používáte?

Co nejšetrnější. Dlouho jsme používali přípravky od americké firmy Shaklee, která má vše na eko bázi. Fungovaly výborně. Nicméně posílat sem mnoho kg úklidových prostředků měsíčně je finančně neúnosné, a tak hledáme náhrady. Na praní jsem si našla Jelena. Naprosto dostačující na běžné praní. Na běžné čištění domácnosti mi stačí soda a kyselina citronová. A když je třeba desinfikovat, sáhnu po Sanytolu.

Co Tě napadne, když se řekne Obchůdek u Popelek?

Ač se s Vámi znám pouze krátce, obchůdek už mi stačil přirůst k srdci. Je v něm mnoho skvělých eko a udržitelných produktů, příjemná a pohodová atmosféra, často zde najdu produkty, které jsem nikde jinde neviděla, jelikož jsou od malých českých výrobců. A líbí se mi i propojení se sociální pomocí, pokud to tak mohu nazvat. Myslím, že takový způsob podnikání je naprosto skvělý a prospívá nejen majiteli, ale také zaměstnancům, dodavatelům, zákazníkům i naší planetě.

Jakým způsobem vedeš své děti k ekologii?

Nejvíc asi příkladem. Tak spoustu věcí máme doma nastavenou jako normál, a tak o nich děti ani nepřemýšlí. Pokud jsou zvědaví, vysvětlím jim, proč to děláme tak a ne onak. Největší rozpravy máme o udržitelnosti hraček a proč si nekupovat levné plastové nesmysly.

Jaké eko přípravky jsou Tvé nejoblíbenější a proč?

To nedokážu říct. Je nich hodně. Ráda zkoumám, zkouším, něco si zkouším i vyrobit sama, když je čas. Nejvíc mě vždycky potěší, když výrobek příjemně voní a skvěle funguje.

Měla jsi nějaký problém, se kterým Ti například pomohla ekologická kosmetika?

Takový problém jsem naštěstí nikdy neřešila… ale možná je to tím, že vždycky používám co nejšetrnější kosmetiku nejlépe na přírodní bázi.

Co bys doporučila lidem, kteří nejsou zastánci uklízení lesů, ale chtěli by pro přírodu něco udělat?

Uklízení lesů je fajn aktivita, ale hlavní dopad mají změny chování. Nejlepším způsobem je podle mě začít přemýšlet nad množstvím obalů, které denně vyhodíme, a hledat cesty, jak je omezit. Např. najít bezobalové místo, kde si základní drogerii a potraviny doplním. Dalším krokem může být omezení zbytečných cest autem a vysazení květin, plodin nebo stromů. Každý krok kupředu se počítá.

Podpořte Obchůdek u Popelek svým nákupem šetrné drogerie a kosmetiky.

Obchůdek u Popelek

Prokopova 37
Plzeň 301 00

Web: www.popelkysro.cz
E-shop
: www.obchudekupopelek.cz
Facebook
: Obchůdek u Popelek

Zdroj fotografie: Obchůdek u Popelek

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka