Předplatné na cestování po kraji bude levnější

Rada kraje schválila s účinností od 1. 1. 2023 úpravu tarifu pro cestování IDPK, a to konkrétně snížení ceny časového předplatného - základní (plnocenné) předplatné jízdenky pro přepravu po území vnějších tarifních zón s časovou platností 1 – 365 dnů.

Cílená propagace v Plzni

 „V praxi to znamená, že například měsíční předplatné v ceně 340 korun bude od ledna příštího roku za cenu 320 korun. Ročně tak dochází ke snížení částky z 3002,- na 2900 korun. A samozřejmě se snížení ceny vztahuje i na držitele průkazu ZTP, děti, studenty, důchodce a další, kteří čerpají slevu 25 – 50 % z ceny už nyní,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek. 

Další zásadní změnou je doplnění osoby pobírající dávku v hmotné nouzi (na základě rozhodnutí místně příslušné krajské pobočky Úřadu práce dle místa trvalého bydliště této osoby, s časovou platností maximálně 93 dní) do kategorie cestujících, kterým je poskytována sleva 50 % ze základního (plnocenného) předplatného s účinností od 1. 1.2023. „Zároveň v návaznosti na rozhodnutí Vlády ČR je do této kategorie také zařazena osoba ve věku do 65 let, která má posudkovým lékařem ČSSZ přiznánu invaliditu 3. stupně nebo pobírá invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně,“ doplňuje Pavel Čížek s tím, že nárok na slevu vzniká poté, co tato osoba předloží potvrzení doplněné QR kódem vydané místně příslušnou okresní správou ČSSZ, dle místa trvalého bydliště této osoby.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka