Pro Paměť národa se v Plzni, Sušici a Plané běží od čtvrtka

Od čtvrtka 20. do neděle 23. května 2021 se uskuteční šestý ročník benefičního Běhu pro Paměť národa.

Jarní servisní akce AUTO CB

Letos se účastníci budou muset kvůli Covidu-19 obejít bez slavnostního hromadného startu, na vyznačené trasy v parcích a lesích po celém Česku se vydají tentokrát jednotlivě nebo s rodinou. V Plzeňském kraji se běží nejen v Plzni, ale nově také v Sušici a v Plané.

I tentokrát ovšem mohou běžci věnovat svůj běh symbolicky vybrané osobnosti. Nejčastěji běhají za Miladu Horákovou, letce RAF nebo vlastní babičku či dědu. Startovné je stanoveno na 300 Kč a putuje na podporu dalšího natáčení vzpomínek pamětníků. V tuto chvíli je v celé republice zaregistrováno už více než čtyři sta běžců a přes sto firemních a školních týmů.
„Udělejte si díky Běhu výjimečný den s rozhlasovými Příběhy 20. století. Zvolíte-li rozumné tempo, vám bude po běhu dobře na těle i na duši. A navíc nám pomůžete. Díky vám se podaří uchovat pro naše děti další příběh Paměti národa. Moc si této pomoci vážím,” říká zakladatel Paměti národa Mikuláš Kroupa.

V Plzni bude vyznačena tradiční trať lesy kolem Boleveckých rybníků se startem a cílem na Ranči Šídovák. „Zdatnější běžci si budou moci opět zaběhnout pět nebo deset kilometrů, všichni, od dětí po seniory, mohou běžet, jít nebo třeba jet na koloběžce kilometrovou trasu kolem Šídlováku,“ ukazuje na mapě ředitelka plzeňské pobočky Paměti národa Markéta Čekanová.

Pět a deset kilometrů čeká také na běžce v Sušici. Tady se organizace chopilo Sportoviště města Sušice, které vyznačí trasu z koupaliště po cyklostezce Luh. A i zde samozřejmě pamatují na rodiny s dětmi, pro něž připraví trasu kilometrovou.
Třetím místem, kde se lidé mohou připojit k Běhu pro Paměť národa, je Planá. „Zde se organizace chopilo samotné město a vybralo trasu centrem, která je provede zdejším půvabným náměstím a velmi příjemným parkem. Běžci si mohou zaběhnout dva a půl nebo pět kilometrů,“ dodává Markéta Čekanová.

Běžet pro Paměť národa lze během května také kdekoliv. Zaplacením startovného všichni zúčastnění přispějí na rozšíření sbírky Paměti národa. Registrovaní závodníci dostanou startovní číslo a svůj výkon si budou moci poměřit s ostatními alespoň on-line. Stačí si jen změřit výsledný čas pomocí aplikace nebo stopek a zaslat jej organizátorům.

Registrace je možná na www.behpropametnaroda.cz, kde je více informací o jednotlivých kategoriích i vyznačených trasách v jednotlivých městech. 

Běh pro Paměť národa se koná na rekordních devatenácti místech. Loňského ročníku se zúčastnilo více než 2 100 závodníků a vynesl 741 000 korun.

 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka