Proč je vhodné si sjednat povinné ručení i havarijní pojištění

Jedním z povinných pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou třetím osobám, se kterým se téměř všichni dříve nebo později setkají, je pojištění, které se vztahuje na majitele automobilů. Co je povinné ručení? Jedná se o druh pojištění, které bude chránit váš majetek, pokud jste povinni pokrýt škody, které jste způsobili provozem motorového vozidla.

Cílená propagace v Plzni

Co je to povinné ručení?

Povinné ručení je zákonem stanovené pojištění, které musí mít podle zákona o pojištění odpovědnosti za škodu každý, kdo vlastní vozidlo, jež je přihlášeno v registru vozidel. Dokladem k povinnému ručení je zelená karta, která platí v rámci celé Evropské Unie. Zákonné pojištění vozidla však nekryje škody, ke kterým došlo na vozidle viníka nehody.

Toto pojištění by měly mít kromě osobních automobilů také motorky, skútry, autobusy, čtyřkolky, tahače a rovněž přívěsy či vozíky, zkrátka veškerá motorová vozidla.

Co se stane, když si povinné ručení nesjednáte?

Jezdíte jen někdy nebo si myslíte, že patříte mezi šťastlivce, kterým se nehody vyhýbají obloukem? I přesto musíte mít povinné ručení sjednáno. Za provozování vozidla bez uzavřeného pojištění můžete dostat pokutu ve výši 5 000 – 40 000 Kč. Při silniční kontrole pak jednorázově můžete dostat pokutu 1500 – 3000 Kč. A navíc každá škoda, kterou způsobíte vašim vozem vy nebo kdokoliv, kdo jej řídí, jde z vaší kapsy. Způsobíte-li provozem svého vozu zranění či smrt dalším lidem, můžete počítat s tím, že náklady za újmu na zdraví, léčba, trvalé následky, psychická újma či ušlý zisk jsou náklady, které se počítají v milionech korun. Pojišťovna za vás vše uhradí, ale pak to bude vymáhat po vás a málokdo má doma nastřádány desítky milionů pod polštářem. Část plateb za povinné ručení je odváděno do tzv. garančního fondu České kanceláře pojistitelů, ze kterého jsou pak vypláceny škodné události v případech, kdy viník nemá sjednáno pojištění.

Povinné ručení je naprostým základem. Složeno je z limitu za újmu na životě a na zdraví, ale často obsahuje i další krytí. Částky za újmu na majetku a na zdraví jsou zákonem stanoveny na minimálně 35 milionů korun. Pojišťovny nabízí limity až do 250 milionů korun. Liší se podle pojišťovny, ceny a konkrétní nabídky. K ručení je možné sjednat také havarijní pojištění. Cena povinného ručení závisí na stáří vozu, ale i na tom, z jakého jste kraje.

Havarijní pojištění

Na rozdíl od povinného ručení je havarijní pojištění dobrovolné - můžete si ho sjednat, ale jeho nedostatek nebude potrestán pokutou. Stojí za to si jej sjednat? Samozřejmě - díky tomu budete moci počítat s odškodněním pro sebe, i když:

- způsobíte škodu při dopravní nehodě sám sobě,
- vozidlo bylo poškozeno povětrnostními podmínkami - silný vítr, krupobití nebo povodeň,
- auto nebo jakákoli jeho část byla odcizena nebo se stalo obětí vandala
- auto bylo poškozeno při střetu se zvěří
- GAP – pojištění nového vozidla

Stejně jako v případě povinného ručení se pojistné počítá na základě hodnoty konkrétního automobilu. A co víc, v tomto případě rozhodně není výhodné tuto částku nafouknout nebo podcenit, protože na ní můžete hodně ztratit. Pokud své auto nepojistíte, obdržíte v případě nehody mnohem nižší náhradu, než byste měli dostat. Vybrat si můžete z mnoha variant. Balíček obsahující všechna rizika se nazývá all risk.

Na výslednou cenu má vliv několik faktorů. Jedním z nich je výše vaší spoluúčasti. To znamená procento, o které bude částka odškodnění snížena v případě pojistné události. Výši vlastního příspěvku si obvykle můžete stanovit sami. Nezapomeňte, že vyšší spoluúčast se rovná nižšímu pojistnému. Není pochyb o tom, že v případě kolize bude vaše peněženka trochu trpět touto možností, ale ušetříte hodně. V případě neškodné jízdy to může být důležitý argument. Počítejte však s tím, že se budete podílet více na úhradě případných škod. Drobné škody, které budou mít nižší hodnotu než sjednaná spoluúčast, vám pojišťovna nezaplatí vůbec. U nižší spoluúčasti zaplatíte vyšší pojistné, ale zajistíte si pokrytí i drobnějších škod.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka