Prokopávka je otevřená, slouží sportovním klubům i veřejnosti

Moderní sportovní areál Prokopávka v Plzni Bolevci už mohou lidé využívat ke sportovním aktivitám a zážitkům. Město jej slavnostně otevřelo v pondělí 12. července.

Cílená propagace v Plzni

A to za přítomnosti členů rady města, vedení obvodu, zhotovitele stavby i zástupců TJ Lokomotiva, která areál provozuje. Rekonstrukce celého sportoviště za více než 200 milionů korun bez DPH začala v září 2019, to nyní poskytuje komplexní nabídku aktivit pro sportovní kluby i veřejnost. Vznikla zde nová sportovní hala, malá tělocvična a ubytovací zařízení s restaurací. Ve vnějších prostorách prošlo revitalizací fotbalové hřiště s umělým travním povrchem, město vybudovalo zcela novou in-line dráhu, parkoviště i rampu pro pěší a vozíčkáře.

„Jsem velmi rád, že se podařilo zrekonstruovat sportovně-relaxační areál právě v oblasti Lochotína a Bolevce, neboť obyvatelé těchto plzeňských čtvrtí tak mají sportovní vyžití v blízkosti a nemusí dojíždět do vzdálenějších lokalit v Plzni. Současně tak mohou návštěvu sportovního areálu spojit s procházkou kolem Boleveckých rybníků, které se nachází v blízkosti, a strávit tak celý den v přírodě,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

„Město Plzeň dlouhodobě podporuje sport v regionu a kompletní revitalizace areálu Prokopávka je jednou z možností, jak sportovcům nabídnout další moderní, funkční a plnohodnotné sportoviště s odpovídajícím zázemím. První etapa zahrnovala rekonstrukci tří navzájem propojených budov ubytovny a tělocviční haly a nástavbu dvou podlaží s plochou střechou. Vznikla moderní restaurace, recepce a pokoje ubytovacího zařízení, kanceláře, šatny, prostory pro wellness, sklady, společenská místnost nebo nová malá tělocvična,“ řekl první náměstek primátora Roman Zarzycký, do jehož gesce patří oblast sportu.

Podle vedoucí Odboru správy infrastruktury Magistrátu města Plzně Veroniky Krupičkové, jejíž odbor měl rekonstrukci na starost, trvaly práce 20 měsíců, město převzalo hotovou stavbu od společnosti Metrostav 12. dubna 2021. „Vybudovalo se také fotbalové hřiště s hrací plochou 70 x 105 metrů, čtyři metry široká a 302 metrů dlouhá in-line dráha a parkoviště pro zhruba 60 aut,“ upřesnila Veronika Krupičková.

Provozovatelem sportovního areálu Prokopávka je od roku 2016 TJ Lokomotiva Plzeň, město s klubem uzavřelo nájemní smlouvu do konce roku 2033. „Na Prokopávku se vrací fotbalisté SSC Bolevec a v současné době probíhají jednání o pronájmech sportovní haly a tělocvičny na box. Spuštění hlavního provozu areálu plánujeme na začátek srpna, kdy začínají soustředění a přípravy na dlouhodobé soutěže sportovních klubů,“ řekl za provozovatele TJ Lokomotiva Plzeň její předseda Pavel Froněk. Ten také věří, že cestu na plzeňskou Prokopávku si najdou i jednotlivé sportovní svazy České republiky za účelem pořádání soustředění a reprezentačních srazů. TJ Lokomotiva Plzeň má bohaté zkušenosti s provozováním sportovní haly na Slovanech. Ve spolupráci její a města se podařilo kompletně zrekonstruovat a rozšířit celý slovanský areál, který hojně navštěvují profesionální i amatérští sportovci a široká veřejnost.

Ve výběrovém řízení na zhotovitele stavby vyhrála společnost Metrostav, a. s. „Rekonstrukce probíhala podle harmonogramu prací, dokončené dílo se nám podařilo předat v několikatýdenním předstihu. Jednalo se o velmi zajímavou zakázku, neboť jsme při testování dřevěné nosné konstrukce staré haly využili odborníky z Kloknerova ústavu ČVUT v Praze,“ uvedl Miroslav Kšír, hlavní stavbyvedoucí ze společnosti Metrostav. Dodal, že fotbalové hřiště s kvalitním umělým povrchem získalo certifikaci fotbalové asociace.

Město Plzeň by v budoucnu rádo realizovalo i druhou etapu revitalizace. Ta by zahrnovala výstavbu nové dvoupodlažní budovy letní restaurace, víceúčelového hřiště s umělým polyuretanovým povrchem o rozměru 45 x 25 metrů, nového víceúčelového hřiště obsahující čtyři hrací plochy s pískovým povrchem pro beach volejbal včetně nafukovací haly, dětského hřiště s herními prvky, dvou antukových kurtů pro tenis a hřiště pro nohejbal, pískového hřiště pro plážovou kopanou a dřevěné vyhlídkové věže. Náklady představují 110 milionů korun. Tato etapa však zatím není finančně kryta rozpočtem města.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 12.07.2021 17:02



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka