Regionální potravina Plzeňského kraje vstupuje do devátého ročníku

Soutěž, která si za dobu své existence získala řadu příznivců, jak z řad výrobců, tak zejména spotřebitelů, se letos uskuteční již po deváté.

Jarní servisní akce AUTO CB

Vyhlašovatelem soutěže je Ministerstvo zemědělství České republiky, administrátorem Státní zemědělský intervenční fond a v každém ze 14 krajů působí koordinátor vzešlý z výběrového řízení. V letošním roce budou soutěž v Plzeňském kraji koordinovat Úhlava o.p.s. jako nositel projektu ve spolupráci s Místní akční skupinou Pošumaví, z.s. Soutěž podporuje i Krajská agrární komora Plzeň.

Opět se soutěží v devíti kategoriích:

• masné výrobky tepelně opracované

• masné výrobky trvanlivé

• sýry včetně tvarohu

• mléčné výrobky ostatní

• pekařské výrobky včetně těstovin

• cukrářské výrobky včetně cukrovinek

• alkoholické a nealkoholické nápoje z výjimkou vína z hroznu révy vinné

• ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě, včetně hub a brambor

• ostatní

Přihlášený produkt musí být vyroben v Plzeňském kraji a musí splňovat řadu dalších kritérií daných jednotnou metodikou soutěže pro celou Českou republiku. Výrobky hodnotí odborná komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské komory ČR, Agrární komory ČR a Plzeňského kraje. Vítězům jednotlivých kategorií ministr zemědělství v součinnosti s hejtmany jednotlivých krajů následně propůjčí právo používat značku Regionální potravina po dobu 4 let. Nejen v Plzeňském kraji bylo díky vítězství v soutěži a možnosti používat tuto značku zviditelněno mnoho zajímavých a zejména chutných výrobků od malých producentů, o kterých by veřejnost nebyla jinak informována. Výrobky jsou mimo jiné propagovány na prezentačních akcích po celém území Plzeňského kraje a jsou také uvedeny v regionálních i celostátních katalozích, které jsou zdarma rozdávány zájemcům. Podrobnosti o nich najdou spotřebitelé také na stránkách www.regionalni-potraviny.cz.

Jak tedy letošní ročník soutěže proběhne? V současné době probíhá přijímání přihlášek od výrobců, které bude ukončeno 23. 3. 2018. Po nezbytných administrativních kontrolách přihlášek zasedne 10. 5. 2018 hodnotitelská komise, která navrhne panu ministrovi výrobky, jež podle jejího názoru jsou vítězi v jednotlivých kategoriích. Po schválení těchto návrhů panem ministrem se rozběhne jako v minulých letech celá řada akcí, na kterých budou vítězné potraviny nejen nabízeny k ochutnání, ale veřejnost si je bude moci i zakoupit. Slavnostní vyhlášení vítězů a předání ocenění proběhne 25. 5. 2018 v Plzeňském Prazdroji.

O průběhu soutěže budou administrátoři i koordinátoři průběžně informovat na www.regionalni-potravina.cz, www.uhlava.cz a www.masposumavi.cz.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka