Rokycany budou hospodařit s rozpočtem ve výši 681 milionů

Třetí největší město Plzeňského kraje Rokycany budou v roce 2024 hospodařit s příjmy ve výši 465,78 milionu korun a výdaji přes 681,57 milionu korun. Schodek 215,79 milionu korun je plně kryt z vlastních zdrojů.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Rozpočet schválili zastupitelé města na prosincovém jednání. Největší investicí pro tento rok zůstává dokončení Jiráskovy ulice v centru města či rekonstrukce Sportovního areálu Jižní předměstí v případě získání dotace.

„Na investice bude v roce 2024 vyčleněno 260 milionů korun, tedy 38 procent všech výdajů. I přes navržený schodkový rozpočet nepředpokládáme čerpání úvěru v příštím roce, stejně tak ho nečerpáme ani v roce letošním. V příštím roce očekáváme vyšší příjmy oproti schválenému rozpočtu na rok 2023. Daňové příjmy oproti předpokládanému letošnímu rozpočtu vzrostou o 27,7 milionu korun díky vyššímu výběru sdílených daní a DPH. U nedaňových příjmů čekáme v roce 2024 ve srovnání se současným rokem zvýšení o 9,3 milionu korun. Výrazně vyšší příjem očekáváme za bankovní úroky z uložených peněžních prostředků města. V rozpočtu příjmů jsou též zahrnuty příjmy z nájemného od společnosti Vodohospodářská společnost Rokycany ve výši 23,78 milionu korun. U nebytových prostor je rozpočtován výraznější příjem za nájem od Lesů města Rokycan,“ uvedl starosta města Rokycan Tomáš Rada, který má finance ve své gesci.

V oblasti dotací se očekává dotace na výkon státní správy ve výši 42 milionů korun, na veřejné osvětlení a na architektonickou soutěž tělocvičny a jídelny by měla přijít dotace v celkové výši 8,5 milionu korun. Pečovatelská služba očekává dotaci na nákup třech služebních elektro vozidel ve výši 2,58 milionu korun.

„Běžné výdaje jsou na rok 2024 rozpočtovány vyšší přibližně o 15 milionů korun oproti schválenému rozpočtu na rok 2023. Navýšení je především způsobeno nárůstem cen a vysokými výdaji na energie. V rámci celého města došlo k navýšení vodného, stočného, topení, plynu, elektřiny a teplé vody. V běžných výdajích jsou však zahrnuty i mimořádné velké opravy městského majetku, které pak ovlivňují výši běžných výdajů,“ doplnil starosta Tomáš Rada.

U běžných výdajů odboru rozvoje města je vykázáno mírné zvýšení na položkách veřejné osvětlení, údržba a opravy komunikací, městská hromadná doprava a opravy kanalizací. V běžných výdajích jsou zahrnuty také opravy kotelen v mateřských školách Saská a Pohádka (celkem 3,25 milionu korun), oprava oken v ZŠ ulice Míru (2,9 milionu korun), oprava elektřiny v tělocvičně starého gymnázia (2,5 milionu korun), oprava ulice Litohlavská – ke hřbitovu a parkoviště (9 milionů korun). Značné výdaje se plánují v souvislosti s výměnou ekonomického systému úřadu, souvisejících programů, spuštění portálu občana a nákupu software a hardware, kdy se počítá s náklady ve výši 41,5 milionu korun s předpokladem získání dotace ve výši až 85 procent způsobilých výdajů.

Také se v roce 2024 počítá s investicemi do sportovních zařízení města. V případě získání dotace se bude realizovat rekonstrukce Sportovního areálu Jižní předměstí. Na zimním stadionu se vymění rozvody výtlaku čpavku od kompresorů a potrubí od centrálního odlučovače, v městské sauně se vymění topidla, regulace a obložení za topidly a na koupališti se opraví kabiny a pergoly. Nejvyšší navýšení běžných výdajů u energií je vykázáno v rámci celého města Rokycany právě u sportovních zařízení, a to cca o 6,5 milionu korun. Nejvíce je to elektrická energie na zimním stadionu (cca 1,4 milionu korun) a elektřina a plyn na plaveckém bazénu (4,35 milionu korun).

„Navýšena byla alokovaná částka na dotace pro spolky, organizace, sportovní kluby a zdravotní a sociální spolky, a to o více než 1,5 milionu korun. Dotace spolkům a sportovním klubům jsou v rozpočtu finančního odboru na rok 2024 navrženy v rozdělené formě, a to dotace spolkům, organizacím a sportovním klubům ve výši 8,5 milionu korun, dotace spolkům se zdravotním a sociálním zaměřením ve výši 250 tisíc korun. Dotace na podporu kultury z rozpočtu odboru školství a kultury jsou navrženy ve výši 700 tisíc korun. Dotace pro registrované sociální služby působící v Rokycanech jsou navrženy na odboru sociálním a zdravotním ve výši 990 tisíc korun,“ vysvětlila Milana Jirsová z odboru finančního, která má na starosti rozpočet města.

Investiční příspěvek Hasičskému záchrannému sboru Plzeňského kraje je plánován ve výši 600 tisíc korun a dotace zdravotnickým zařízením ve výši 700 tisíc korun.

„Investiční akce v roce 2024 jsou plánovány v celkovém objemu 260 milionů korun a budou financovány částečně z rozpočtu města běžného roku, ze zůstatku předchozích let a z fondu životního prostředí města. Nejvýznamnějšími a finančně nejnáročnějšími investičními akcemi pro rok 2024 jsou dokončení rekonstrukce ulice Jiráskova včetně vodovodu, kanalizace a veřejného osvětlení (56,8 milionu korun), rekonstrukce sportovního areálu Jižní (50 milionů korun), revitalizace Sokolovny – projektová dokumentace a zahajovací práce (20 milionů korun), projektová dokumentace tělocvičny, jídelny a kuchyně v centru města (13,5 milionu korun), rekonstrukce Mokroušské ulice (10 milionů korun), rekonstrukce veřejného osvětlení – 1. etapa (13,78 milionu korun), ulice Šťáhlavská – chodník a cyklostezka (5,15 milionu korun) či odlehčovací komora Šťáhlavská (2,5 milionu korun),“ přiblížil investice na rok 2024 místostarosta města Jiří Sýkora, jenž má odbor rozvoje města ve své gesci.

V rámci fondu životního prostředí budou realizovány akce revitalizace Husových sadů a Kalvárie – 2. etapa (7 milionů korun), protipovodňová opatření – dokumentace územního řízení (956 tisíc korun) a pumptracková dráha v ulicích Šťáhlavská – Kotelská (5,2 milionu korun) a další.

Město Rokycany vyhlásilo dotační programy. Podpoří sportovní kluby, spolky se sociálním a zdravotním zaměřením, kulturu i opravu památek

Město Rokycany každoročně podporuje místní kluby a spolky. V roce 2023 rozdělilo téměř 10 milionů korun pro organizace působící v Rokycanech. V roce 2024 rozdělí v rámci vyhlášených dotačních programů částku 10,85 milionu korun. Vyhlášení dotačních titulů schválilo Zastupitelstvo města Rokycany v pondělí 18. prosince.

Dotační program pro poskytování dotací z rozpočtu města Rokycany v roce 2024 – zdravotní a sociální zaměření

V rozpočtu na rok 2024 je alokována pro poskytnutí dotací na podporu organizací se zdravotním nebo sociálním zaměřením působících v městě Rokycany částka ve výši 250 tisíc korun (navýšeno oproti roku 2023 o 30 tisíc korun).

Dotační program pro poskytnutí dotací z rozpočtu města Rokycany v roce 2024 – spolky

V rozpočtu na rok 2024 je alokována částka ve výši 8,5 milionu korun (navýšeno oproti roku 2023 o 1,5 milionu korun). Program Podpora spolků a organizací působících ve městě Rokycany se zaměřením na zájmové činnosti a sport pro rok 2024 slouží k poskytnutí dotací na podporu spolků se zaměřením na zájmové činnosti a sport. Z této částky je na vyhlášený program vyčleněna částka 8,2 milionu korun, zbylé finance jsou ponechány v rozpočtu pro možné poskytnutí individuálních dotací v průběhu roku 2024.

Dotační program Podpora přístrojového vybavení lůžkových zdravotnických zařízení využívaných občany města Rokycany pro rok 2024

V návrhu rozpočtu na rok 2024 je alokována pro poskytnutí dotací na podporu přístrojového vybavení lůžkových zdravotnických zařízení částka 700 tisíc korun. O podporu z programu mohou žádat lůžková zdravotnická zařízení vykonávající zdravotnické úkony na území města Rokycan a na Rokycansku.

Dotační program Podpora kultury ve městě Rokycany v roce 2024

Alokovaná částka Dotačního programu Podpora kultury ve městě Rokycany v roce 2024 je 700 tisíc korun a oproti letošnímu roku je navýšena o 100 tisíc korun. Dotace z programu budou poskytnuty na kulturní akce (divadlo, hudba, tanec, výtvarné umění, tradiční lidová kultura, přednášky, přehlídky, festivaly atd.) konané na území města Rokycany nebo pořádané prioritně pro občany města Rokycany. Důvodem je podpora kulturního vyžití občanů a podpora neprofesionálních uměleckých aktivit. Žádat o dotaci mohou fyzické osoby podnikající a právnické osoby, jejichž projekt naplňuje účel poskytnutí dotace. Žadateli nemohou být příspěvkové organizace zřízené městem Rokycany.

Dotační program Podpora úprav a údržby vnějšího vzhledu budov, které se nacházejí v městské památkové zóně a nejsou zapsané na seznamu kulturních památek, pro rok 2024

V návrhu rozpočtu na rok 2024 je na tento program alokována částka jeden milion korun a je shodná s částkou alokovanou v letošním roce. V programu došlo k úpravě, kdy je možné čerpat dotaci i na objekt vedlejší (např. kolny), a to v případě nečerpání dotace na objekt hlavní. Cílem poskytování dotací z programu je podpora oprav a údržby vnějšího vzhledu budov (fasáda, střecha, okna, dveře, vrata a výkladce), které se nacházejí v městské památkové zóně a nejsou zapsané na seznamu kulturních památek. Důvodem dotačního programu je zlepšení vzhledu centra města (městské památkové zóny).


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 17.01.2024 14:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka