Rokycany jsou Městem pro byznys desetiletí

Velmi významné ocenění získaly Rokycany. Staly se totiž Městem pro byznys desetiletí v Plzeňském kraji.

Cílená propagace v Plzni

Rozsáhlý výzkum hodnotil všech 15 krajských měst a obcí s rozšířenou působností. Na druhém místě jsou Klatovy, na třetím pak Plzeň.

„Přiznávám, že mě výsledky výzkumu moc mile překvapily. V uplynulých deseti letech město sice obsadilo dvakrát první, dvakrát druhé a jednou třetí místo. Že se ale stalo i jedničkou v kraji za celou dekádu, to je skvělá zpráva, které si moc vážím,“ těší starostu Rokycan Václava Kočího.

Srovnávající výzkum se věnuje podnikatelskému prostředí a přístupu veřejné správy a zahrnuje všechny důležité informace a statistická data týkající se podnikatelského potenciálu měst – tedy všech oblasti, které mají pro podnikatele a firmy strategický význam. Rokycany mají úspěchy při celorepublikovém srovnání například ve vysoké likviditě nebo nadstandartním rozsahu úředních hodin. Pro podnikatele je také velkou výhodou dobrá dopravní dostupnost nebo nižší ceny stavebních pozemků.

„My se snažíme, aby byla radnice vlídná k lidem i k podnikatelům. Máme třeba maximálně vstřícné úřední hodiny. Podle výzkumu je kvalita veřejné správy v Rokycanech na vysoké úrovni, a za to si zaměstnanci úřadu určitě zaslouží pochvalu,“ míní starosta, který vyzdvihuje také to, jak město informuje občany i podnikatele na svých webových stránkách, že dobře hospodaří a zmiňuje i podporu drobných a středních podnikatelů. „Tu považuji za velmi důležitou, protože právě oni v součtu podporují sport, kulturu a společenský život ve městě mnohem víc, než velké nadnárodní společnosti,“ vysvětluje Václav Kočí.

Město pro byznys
Výzkum sleduje dvě základní oblasti: Podnikatelské prostředí, v němž hodnotí 14 kritérií, a Přístup veřejné správy s 9 kritérii. Každá z oblastí má 50% podíl na výsledku.
První oblast zahrnuje například podíl podnikatelů a firem v místním podnikatelském prostředí, stabilitu krajiny (poměr ekologicky pozitivně využívaných ploch k negativním), index stáří, nezaměstnanost nebo průměrný měsíční plat.

V oblasti přístupu veřejné správy se hodnotí například zadluženost měst, úřední hodiny městských úřadů, rychlost jejich elektronické komunikace, výše daně z nemovitostí pro podnikatele, výdaje na veřejnou dopravu nebo cena vodného a stočného.

Z celorepublikového hlediska se město zapsalo v roce 2009 sedmnáctým místem a v roce 2017 dokonce dvanáctou pozicí.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka