Škodovácké tramvaje už vozí cestující v Chemnitzu

Tramvaje ForCity ze Škody Transportation tento týden zahájily provoz s cestujícími v německém městě Chemnitz.

Cílená propagace v Plzni

Jedná se o obousměrná 100% nízkopodlažní vozidla s nerezovou skříní. Plzeňská společnost dodává do německého města celkem čtrnáct těchto moderních vozidel zcela nové konstrukce.

 „Dnešním dnem vyrazily v Chemnitzu do provozu první dvě tramvaje ze Škodovky. Cestující mohou využívat nové tramvaje s nejmodernějšími technologiemi vyrobené z nerezové oceli, se vzduchovým vypružením, bezpřevodovkovým pohonem a s motory osazenými permanentními magnety. Vozidla nabízejí plně bezbariérový pohyb,“ řekl ve středu Zdeněk Majer, člen představenstva a Senior Viceprezident pro Obchod, skupiny Škoda Transportation a doplňuje: „Jedná se o první město v Německu, kde slouží v provozu s cestujícími tramvaje vyrobené v plzeňském závodě Škody Transportation. Tato zakázka dokazuje, že naše tramvaje ForCity mohou uspět ve veřejné dopravě západoevropských měst i v konkurenci největších světových firem. Na německém trhu se nám v posledních letech daří. Celkem osmdesát nových moderních tramvají zamíří v příštích letech na tratě mezi městy Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg.“

Transportation zvítězila v tendru na dodávku tramvají pro dopravní podnik města Chemnitz v červnu 2016. Celková cena zakázky je zhruba 950 milionů korun. Dopravní podnik v Chemnitzu (CVAG) tím získává moderní nízkopodlažní vozidla splňující nejnovější německé požadavky na plnou bezbariérovost. Škoda Transportation dodala do Chemnitz tramvaje nové koncepce s nápravnicovými podvozky. Skříň vozidla je vyrobena z nerezové oceli, pevnostně je vozidlo navrženo jako LRV (příměstská vozidla 400 kN / 80km/h).
V moderním interiéru vozidla, využívající nejnovější poznatky z vývoje kompozitů, je podlaha v podélné uličce zcela rovná (nejsou podélné rampy). Široká ulička bez podélných sklonů umožňuje s běžným vozíčkem nouzový průjezd podél celého vozidla. V kombinaci se vzduchovým vypružením, udržující nástupní hranu ve stejné výši bez ohledu na zatížení vozidla a s ohledem na nové normy VDV je umožněno na novém nástupišti nastupovat s vozíčky nebo dětskými kočárky bez použití přídavných ramp (nabízí se přirovnání ke komfortnímu nástupu obvyklému v metru). „Vozy mají novou generaci osvědčeného elektrického pohonu a SW. Jednalo se o kompletní vývoj nové tramvaje, za což patří velký dík především projektantům ze skupiny Škoda Transportation. Rovněž je nám ctí, že jsme mohli spolupracovat se špičkovými odborníky z CVAG,“ dodává Jaroslav Kulhánek, hlavní inženýr projektu.

Tramvaj je samozřejmě vybavena klimatizací jak v prostoru řidiče, tak i v prostoru pro cestující. Vozidlo navíc disponuje přehledným informačním systémem a novým sofistikovaným audiosystémem pro zrakově postižené. V prostoru cestujících se nalézají také dva velké multifunkční prostory pro až 4 invalidní vozíky nebo dětské kočárky, případně pro 4-6 jízdních kol. Délka tramvaje je 31,4 m, šířka 2,65 m. Celková kapacita cestujících dosahuje až 281 lidí, z toho je 64 sedících.

Už v roce 2012 vozila cestující v testovacím provozu v Chemnitzu pražská tramvají ForCity Alfa. Tehdejší provoz byl vyhodnocen velice úspěšně a stal se základem pro později úspěšnou nabídku. Další dvě tramvaje ForCity Smart Artic vyrobené ve finské Škodě Transtech jsou v provozu ve městě Schöneiche nedaleko Berlína. Škoda Transportation navíc loni v červnu zvítězila v tendru na dodávku moderních tramvají pro dopravní podnik Rhein-Neckar-Verkehr (rnv). Celkem osmdesát tramvají v základní dodávce bude provozováno na tratích mezi městy Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg. Součástí kontraktu je rovněž opce na dalších 34 vozidel. Celková hodnota zakázky je řádově několik miliard korun.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka