Smart City Polygon je po roce zase o něco chytřejší

Chytré technologie jdou rychle kupředu a krok s dobou drží i Smart City Polygon – kousek chytrého města na okraji Plzně.

Jarní servisní akce AUTO CB

Od loňského otevření se v polygonu zlepšil inteligentní bezpečnostní systém, „chytřejší“ jsou i kamery střežící objekt, nově energii vyrábí fotovoltaické panely, svítí zde inteligentní stožár veřejného osvětlení a zalévání trávníku obstarává chytrý závlahový systém.
„Držet krok s dobou je ve všech oblastech života stále obtížnější a nejprogresivnějším odvětvím jsou bezpochyby smart technologie. Proto nezahálíme ani my a snažíme se v našem polygonu ukazovat to nejnovější co se mezi smart řešeními nabízí. Jsou tu k vidění praktické ukázky toho, jak mohou být chytré technologie užitečné, mohou ušetřit peníze i pracovní sílu,“ vysvětluje Zdeněk Židek, generální ředitel společnosti OMEXOM GA Energo, v jejímž areálu Smart City Polygon vznikl.

„V našem polygonu se snažíme prakticky ukázat jak starostům obcí, ale také široké veřejnosti, jak chytré technologie v praxi fungují a vysvětlit k čemu jsou užitečné,“ zve na prohlídku Pavel Němeček, projektový manažer Smart City Polygonu. Prohlídku si lze objednat na webu www.smartcitypolgyon.cz

Tři typy fotovoltaické elektrárny
Novinkou, kterou se může Smart City Polygon pochlubit jsou fotovoltaické elektrárny. Tři ukázkové typy slouží k různým účelům. První typ ohřívá teplou užitkovou vodu. Druhý typ je určen pro napájení klimatizačních jednotek a infrapanelu. Třetí typ je napojen přes bateriové uložiště a slouží pro vlastní spotřebu Smart City Polygonu.

Inteligentní veřejné osvětlení
Doslova horkou novinkou je stožár veřejného osvětlení, který byl nainstalován před pár dny. Jedná se o inteligentní LED osvětlení, které obsahuje: environmentální modul, bezpečnostní on-line kameru, WIFI hotspot, dobíjecí stanici, informační panel i automatický řídící systém.

Chytrý závlahový systém
Zamezit plýtvání s vodou a správně pečovat o rostliny. To zvládne chytrý zavlažovací systém, jež je možné centrálně ovládat přes internet. Jeho instalace není náročná a je možné jej rozšiřovat postupně podle potřeby

IoT (Internet of Things) = internet zařízení
Definice tohoto zařízení zní asi takto: Označení pro síť fyzických zařízení, vozidel, domácích spotřebičů a dalších zařízení, která jsou vybavena elektronikou, softwarem, senzory, pohyblivými částmi a síťovou konektivitou, která umožňuje těmto zařízením se propojit a vyměňovat si data. Ve Smart City polygonu je instalováno environmentální zařízení, které vyhodnocuje například informace o obsahu CO2 v ovzduší, teplotu, vlhkost vzduchu, osvit, UV index, prach v ovzduší, tlak, oxid siřičitý, oxid dusičný, přízemní ozon a rychlost větru.

Vylepšení stávajících technologií
Smart City Polygon při svém spuštění disponoval inteligentním parkovacím systémem, který byl ovšem během roku rozšířen o kamerový systém. Lépe řešeno kamery zůstaly, ale díky softwaru bylo možné z obyčejných kamer udělat „chytré kamery“. Díky tomu jsou monitorována jednotlivá parkovací místa, v reálném čase jsou dle zadání vyhodnocovány nežádoucí situace na parkovišti (opuštěné zavazadlo, nápadně se chovající subjekt apod.). Software je možné nainstalovat na běžné kamery s minimálními náklady a infrastrukturou.
Ostrá verze bezpečnostního systému
Ještě vloni hlídala objekt firmy bezpečnostní agentura pomocí svých pracovníků. Dnes už se areál hlídá sám díky inteligentnímu bezpečnostnímu systému. Pracovník ostrahy sedí ve vzdáleném dohledovém centru a reaguje na situace, kdy systém zahlásí narušení objektu apod. Vše je zajištěno prostředním technologie iVISEC, kamerového systému, perimetrického zabezpečovacímu systému. Narušitele tak může překvapit například hlas pracovníka ostrahy z reproduktoru nebo dron, který mu začne kroužit nad hlavou.

„Žirafa“ na ukázku
Při příležitosti představení novinek v polygonu byla dovezena na ukázku tzv. „žirafa“. Jedná se o mobilní zařízení, které je schopno dočasně střežit pomocí chytrých technologií sportovní a kulturní akce či stavby a staveniště. Mobilní Remote Video Solution, jak zní oficiální název, je možné propojit s jakýmkoliv PC nebo dohledovým centrem a díky tomu získat přehled na místě, kde je to na omezenou dobu potřeba.

Smart City Polygon představuje technologie Smart city v praxi. V rámci jednoho areálu jsou instalovány ucelené systémy pro zvýšení bezpečnosti obyvatel, zlepšení ochrany majetku, „chytré parkování“, zvýšení průjezdnosti lokalitou, bezpečnost chodců, ochranu životního prostředí, inteligentní řízení budov a další.
V reálném prostředí jsou ihned k dispozici výstupy z celého systému umožňující následnou analýzu. Každá technologie řeší jeden segment života obyvatel města, teprve společně však vytvářejí skutečné Smart City.
Stávající technologie:
    • DATOVÉ CENTRUM – S TECHNOLOGIEMI PRO INTELIGENTNÍ BUDOVY
    • DOBÍJECÍ STANICE PRO ELEKTROMOBILY
    • PARKOVACÍ MÍSTA S DETEKTORY VČETNĚ SIGNALIZACE
    • DETEKCE PRŮJEZDU A MĚŘENÍ RYCHLOSTI
    • INTELIGENTNÍ PŘECHOD PRO CHODCE
    • LED SVÍTIDLA S POHYBOVÝM SENZOREM
    • LED SVÍTIDLA SE SYSTÉMEM CITYTOUCH
    • KAMEROVÝ SYSTÉM
    • PERIMETRICKÝ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉM

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 13.10.2018 17:00



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka