Software BrainIn usnadní lidem s poškozením mozku návrat k běžnému životu

Modrá, červená, světlá. Které slovo do řady nepatří? A jaký živočich se skrývá v písmenech ň, k, ů?

Cílená propagace v Plzni

Pro zdravého člověka hračka, pro někoho, kdo se zotavuje po cévní mozkové příhodě, složitý úkol. Právě pro pacienty s poškozením mozku je určen online softwarový systém BrainIn vědců z Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. V neděli 17. října ho představí na konferenci INSPO.

Pro pacienty v akutní fázi onemocnění mozku i ve fázi dlouhodobé domácí rehabilitace představuje BrainIn nástroj, který jim usnadní návrat k běžnému životu. Při jeho tvorbě využili odborníci z katedry informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd cílené neurorehabilitační metody a postupy i znalosti informačních technologií.

Úlohy, sloužící pro domácí i institucionální rehabilitaci, jsou hravé a zadání pestrá, což je na BrainIn jedna z nejdůležitějších věcí. Neurorehabilitační terapeuti totiž budou moci díky softwaru a jeho šablonám vybírat jednotlivé úkoly a sestavovat z nich cvičení na míru potřebám svých pacientů. Právě to BrainIn odlišuje od již existujících podobných programů. „Zároveň systém sbírá informace o tom, jak se pacient při vykonávání cvičení chová, kam kliká, jak je úspěšný a podobně. To nám v budoucnu umožní využít metod strojového učení při vytváření terapií,“ uvádí za autory BrainIn Roman Mouček.

Na webu s adresou brainin.kiv.zcu.cz si neurorehabilitační cvičení může vyzkoušet kdokoliv. Vybírat lze z devatenácti ukázkových úloh se střední obtížností. Jde o doplňování chybějících slov do vět, spojování barevných bodů, domalování obrázků nebo spojování dvojic. Stačí být u počítače a mít přístup k internetu. Terapeuti by pro využívání všech možností softwaru měli sebe i své pacienty zaregistrovat.

S podtitulem „hry pro domácí neurorehabilitaci“ už vědci z Fakulty aplikovaných věd svůj software představili návštěvníkům Dnů vědy a techniky, odborného představení se nyní BrainIn dočká na konferenci INSPO, která se věnuje technologiím pro osoby se specifickými potřebami. Uskuteční se v neděli 17. října v Kongresovém centru Praha.

Software BrainIn není jediný projekt katedry informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd, který cílí na znevýhodněné osoby. Známý je také BASIL – systém založený na ovládání počítače mozkem. Nesoběstačným lidem má pomoci vyjádřit jejich základní potřeby a získat alespoň omezenou kontrolu nad domácností. Vědci ze ZČU na něm spolupracovali s německými společnostmi Strategische Partnerschaft Sensorik a Sensorik-Bayern.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka