Špičák startuje ve čtvrtek sezonu

Největší horské středisko Plzeňského kraje Ski&Bike Špičák v nastávající zimní sezoně 2023/24 ponechá cenu skipasů na loňské úrovni.

Cílená propagace v Plzni

„Rozhodli jsme se nezdražovat, byť jsme dokončili největší investici za posledních 20 let a ceny energií i dalších vstupních nákladů jsou stále vysoké. Většina lidí ale musí šetřit na všem včetně volnočasových aktivit, což jsme také zohledňovali,“ uvedl k tomu ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.          

Celodenní skipas pro dospělého tak bude nadále stát 890 korun. Dětský vyjde na 640 Kč a rodinný (dva dospělí a neomezený počet vlastních dětí) na 2155 Kč. Nemění se ani ceny sezónních jízdenek. Při zakoupení denních skipasů v časovém předstihu na e-shopu areálu, pak lyžařům nabídne další procentuální slevy. Na šumavském Špičáku už téměř dvě desetiletí drží trend, kdy patří mezi cenově nejpřívětivější TOP lyžařské areály v Česku. Kompletní aktuální ceník je na webu spicak.cz 

Vůbec poprvé během lyžařské sezony budou mít návštěvníci areálu k dispozici kompletní služby v nové multifunkční budově, a především novou restauraci U Lanovky, která má i s terasou kapacitu 250 míst. „Finálně nás tato letos dokončená investice přišla na cca 90 milionů korun. Dalších 5 milionů směřovalo do modernizace infrastruktury a servisu techniky jako například roleb nebo lanovky,“ upřesnil V.Kasík. Nově otevřená restaurace ještě v loňské zimě chyběla, během léta si ale prošla první zatěžkávací zkouškou. Lidé si podle veřejných ohlasů vesměs chválili sortiment i přijatelné ceny.     

V nové budově lidé během zimy najdou mimo restauraci též půjčovnu lyží a veškerého lyžařského vybavení včetně běžek, sáněk nebo sněžnic. Moderní zázemí s herním koutkem pro děti i relaxační místo pro čekající rodiče/doprovod dětí získala lyžařské škola. „Máme zde také úschovnu s opravdu velkou kapacitou. Myslíme si, že lidé ocení možnost, odložit si zde například před obědem v pár metrů vzdálené restauraci lyže nebo si tu během občerstvení vysuší či zahřejí lyžařské boty,“ nastínil díky v zimě poprvé otevřené nové restauraci širší využití úschovny Jan Kasík, vedoucí střediska služeb Ski&Bike Špičák. Své majitele má už i 7 zdejších bytů, poslední osmý se ještě nabízí k prodeji za zvýhodněnou cenu, alternativně může být pronajímán veřejnosti.                   

Už v průběhu této zimní sezony budou zahájeny přípravy na zimní Olympiádu dětí a mládeže 2027, kde se Ski&Bike Špičák stane hlavním centrem dění. Pojedou se tady nejen veškeré závody v alpském lyžování, na snowboardu, skicrossu nebo snowboardcrossu, ale uskuteční se tu i zahajovací a závěrečný ceremoniál. „Budeme kvůli tomu vylepšovat prostředí celého areálu. Počítáme např. i s posílením technického zasněžování. Půjde o investice řádově v desítkách milionů korun včetně finančního příspěvku od Plzeňského kraje. S přípravnými pracemi začneme už během zimy 2024,“ sdělil Kasík.   

Také v letošním roce bude Ski&Bike Špičák jednou z hlavních zastávek místního skibusu, který provozuje město Železná Ruda. Středisko patří mezi jediné dva privátní donátory jeho provozu v celé oblasti. 

Zimní sezona ve Ski&Bike Špičák – vlastní lyžařská škola se 49letou tradicí 

Ode dne zahájení sezony je otevřena každý den. Sídlí v již zmíněných moderních prostorách, kde poskytuje zázemí žákům, jejich doprovodu i instruktorům. Jako jediná na celém jihozápadě Česka má akreditaci ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Může tak vychovávat lyžařské a snowboardové instruktory pro další české areály. Léty propracovaná metodika výuky je zárukou kvalitních lekcí pro všechny věkové skupiny, nejen děti. Pro výuku využívá několik cvičných svahů (pod hotelem Sirotek a na svahu za nádražím Špičák). Dále sjezdovky pod hlavním parkovištěm a na ni navazující Spodní Šanci, a též prostor před chatami Blaženka a Hanička včetně lyžařského dopravního pasu a dětského hřiště pro nejmenší děti. Hřiště, dopravní pás i malé vleky pod hotelem Sirotek a K parkovišti mají děti v lyžařské škole v rámci výuky zdarma.

Kromě domovského areálu působí i ve dvou dalších železnorudských střediscích – Nad Nádražím a Belveder. 

Mimo každodenní výuku zároveň od soboty 13. a neděle 14 ledna 2024 organizuje také šestidenní víkendové kurzy především pro děti, ale i dospělé začátečníky. Areál opět zajistí dopravu autobusy z celého regionu Plzeňského kraje, dozor a stravování. Hlásit se do nich lze přes e-shop na webu spicak.cz  

Sjezdovky, půjčovna, servis, technické zázemí  

Sportovní sjezdovky (300metrové převýšení) v kombinaci s lehčími tratěmi pro rodiny s dětmi s celkovou délkou 8,5 km. Pět hlavních s propojenými úseky či objížďkami přímo na Špičáku a nedaleko (100 m) i lehké/modré sjezdovky pod hotelem Sirotek. Špičák oslovuje širokou skupinu lyžařů a snowboardistů všech úrovní sjezdového lyžování od začátečníků, mírně pokročilých, až po zdatné lyžaře včetně závodních. 

Známou raritou Ski&Bike Špičák je nejprudší česká sjezdovka – Šance, se sklonem až 100 % (45°). 

Na sjezdovce Lubák vznikne v případě dobrých sněhových podmínek Funpark. Určen je i pro méně zdatné jezdce a děti. Na sjezdovce Spodní Šance stojí trať měřeného slalomu, má i fotobuňku na měření rychlosti jízdy a u lesa funline (pozn.: trať na způsob skikrosu s terénními vlnami, opět pokud dovolí sněhové podmínky) se sněžným tunelem. 

Na Spodní Šanci se koná i večerní lyžování vždy ve středu, pátek a sobotu od 18:30. Pro běžkaře za dobrých sněhových podmínek pravidelně upravovaný tříkilometrový okruh přímo v areálu a v okolí desítky kilometrů dalších upravovaných stop, trasy do blízkého Německa. 

Půjčovna lyží každou sezonu vybavena novým lyžemi značky Rossignol. Možnost testování nejvyšších modelů lyží z jednotlivých pánských i dámských řad včetně závodních. Celková kapacita půjčovny: přes 200 sjezdových kompletů (z toho 65 nových párů lyží, 50 snowboardových, 30 běžeckých, biski pro vozíčkáře). Samozřejmostí půjčení helmy a chrániče páteře. Stejně jako si tu lze vypůjčit sněžnice, sáně. Kompletní servis lyží a snowboardů. 

Úschovna lyžařského vybavení i jiných osobních věcí s vyhříváním pro boty, elektrickými zásuvkami či USB připojením.  

Čtyřsedačková lanovka, dalších 6 vleků a pohyblivý koberec pro děti. Nejvyšší kapacita zasněžovací techniky v oblasti - 35 sněžných děl. Špičák disponuje nejmodernějšími rolbami s navijáky na úpravu sjezdovek. Pro přípravu zábavných tratí jako je funline či funpark areál využívá speciální rolbu Park Bully.    

Hlavní parkoviště zdarma hned u sjezdovek, další v blízkém okolí. Vlaková zastávka na trase Praha – Plzeň – Špičák pouhých 300 metrů od nástupu na lanovku (slevy na skipasy po předložení vlakové jízdenky). Přejezd do areálu se společným skipasem (Nad Nádražím - Belveder) mimo skibus možný také vlakem. 

Dosud známé akce, apres ski nastávající sezony / sportovní hala v areálu 

Světlušky pro děti 30.12. na Spodní Šanci, Silvestrovský sjezd pochodní 31.12. na nejprudší české sjezdovce Šance (už po 47.), březnová Jízda přes louži. Pravidelné víkendové akce s testováním lyží, pořádání závodů ve sjezdových disciplínách. 

K dispozici přímo v areálu je velká a komfortně vybavená sportovní hala (prošla modernizací), což je opět jedna ze špičáckých jedinečností v porovnání s jinými lyžařskými středisky. Lze si ji pronajmout. 

Občerstvení a ubytování (68 míst)

Horské chaty Hanička a Blaženka dohromady 68 ubytovacích míst. Momentálně už je vyprodána kapacita obou chat pro školní lyžařské kurzy od ledna do půlky března 2024 (volná místa ještě v prosinci 2023 a v druhé polovině března 2024). Kromě restaurace U Lanovky atmosféra typické horské hospody v chatě Blaženka (má i terasu). Před ní Ski bar ve vyhřívaném stanu. Stánek na vrcholu Špičáku. 

Čtvrteční zahájení

„Na sjezdovkách máme v průměru 50 cm sněhu v kombinaci přírodního a technického. Až na malé výjimky v podobě horního úseku dvojky U zalomeného a černé Šance (nejprudší v ČR)se hned od úvodního dne lyžuje na všech tratích,“ říká Jan Kasík, vedoucí střediska služeb Ski&Bike Špičák.

To znamená, že otevřeny budou jednička Turistická, dvojka U Zalomeného (bez horní části), celá trojka Slalomová, rodinná Spodní Šance (kotva), vlek i sjezdovky v areálu pro děti a začátečníky pod hotelem Sirotek, dětské hřiště před chatou Blaženka i sjezdovka s vlekem od hlavního parkoviště. Čtyřsedačková lanovka a další vleky se každý den rozjedouv 8,30 hodin a jejich provoz končí v 16 hodin.

Loni lyžařská sezona na Špičáku startovala o 9 dnů později 16. prosince 2022 a pouze na jedné sjezdovce. V první dekádě prosince pak v posledních letech začínala před šesti roky – na den přesně také ve čtvrtek 7.12. 2017.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka