Staň se v Domažlicích dárcem kostní dřeně

Domažlická nemocnice zve k dobrovolné registraci. Společně s koordinátory centra uspořádá v pátek 29. listopadu ve svých prostorách dobrovolnou registraci.

Jarní servisní akce AUTO CB

Zájemci o vstup do registru dárců kostní dřeně mohou přijít do vestibulu nemocnice od 10 do zhruba 13:30 hodin (při zájmu lze po domluvě prodloužit). Zvána je hlavně široká veřejnost. Zápis do registru mimo náběrová centra je výjimečná.

Hromadný zápis do registru dárců se v Domažlické nemocnici konal už v roce 2013 a 2015. Tehdy se zaregistrovaly desítky zájemců. „Věřím, že letos se registr rozroste ještě o něco více. Oslovili jsme další subjekty, stření š´koly a doufám, že  přijdou i obyvatelé města, kteří mají chuť pomoci lidem s onkologickým onemocněním,“ říká hlavní sestra Domažlické nemocnice Jana Boučková.

Podmínky vstupu do registru jsou dobrý zdravotní stav, věk od 18 do 35 let a  hmotnost alespoň 50 kilogramů. Samotný zápis trvá pár minut. „S pracovnicemi registru dárců se vyplní krátký dotazník a zájemci se odebere vzorek krve. To je vše,“ doplňuje Jana Boučková.

Kdy? 29. listopadu 10 - 13:30

Uchazeč se tím nestane automaticky dárcem, avšak zařadí se k desítkám tisíc registrovaných potenciálních dárců krvetvorných buněk a může být v budoucnu požádán o jejich poskytnutí pro transplantaci a možnou záchranu života. Se zápisem do registru ani samotným dárcovstvím (poskytnutím nepatrného množství krvetvorných buněk) nejsou spojena žádná zvýšená zdravotní rizika.

Registrovaný zájemce může být kvůli transplantaci osloven i v pozdějším věku, než je hranice vstupu do registru. Krvetvorné buňky mohou být nadějí na uzdravení a návrat do plnohodnotného života pro lidi s leukémií, těžkými krvetvornými útlumy, zhoubnými nádory nebo jinými vážnými nemocemi krve.

Kde? Domažlická nemocnice

Těmito život ohrožujícími chorobami onemocní jen v ČR každý rok stovky lidí včetně dětí. Existují moderní léčebné postupy jako chemoterapie, imunoterapie, biologická léčba a jiné, které nabízejí zlepšení stavu, ale nezajistí trvalé vyléčení. „Transplantace krvetvorných buněk od zdravého dárce je největší nadějí na vyléčení. Vhodný dárce je ale jedinečná osoba, která se s nemocným shoduje v mimořádně složitém systému transplantačních znaků. Proto je třeba mít registr co nejširší, i když většina zapsaných lidí nakonec kvůli samotnému dárcovství oslovena není,“ říká Jana Navrátilová z Českého národního registru dárců dřeně.

Proč vstoupit do Českého národního registru dárců dřeně?
Transplantace kostní dřeně je pro nemocné s poruchami krve zpravidla poslední nadějí na záchranu lidského života, někdy i dětského.
Onemocnění krve může potkat i člověka z nejbližšího okolí. Ve více než pětině případů může být vhodným dárcem někdo z příbuzných.
Pro každého čtvrtého pacienta, který potřebuje transplantaci krvetvorných buněk, se vhodný dárce nenajde. Každá osoba v registru ale pravděpodobnost nalezení vhodného dárce zvyšuje, byť zdaleka ne každý se dárcem skutečně stane.
V celosvětových registrech dárců je zhruba 30 milionů osob, ale vzhledem k zákonitostem genetiky je nejpravděpodobnější nalezení vhodného dárce mezi registrovanými stejné národnosti.
Se zápisem do registru a s případným dárcovstvím nejsou spojena žádná zvýšená zdravotní rizika.
Zapsat se do registru lze jen do 35 let věku. Pak to již není možné. V registru ale zájemce zůstává do 60 let věku (je-li zdravý).
Registrace zájemců přímo na Domažlicku je ojedinělá. Zpravidla se dělá jen v dárcovských a náběrových centrech, která jsou nejblíže v Plzni a Klatovech.
Dobří lidé dělají dobré skutky.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka