Stodská nemocnice má dvě nové chirurgické ambulance, provoz třetí obnovila

Stodská nemocnice rozšiřuje ambulantní péči o chirurgické pacienty.

Cílená propagace v Plzni

Zprovoznila zcela novou koloproktologickou poradnu a poradnu pro chronické a nehojící se rány a obnovila provoz poradny pro onemocnění prsu, tedy mamologickou ambulanci. Ambulance byly zřízené již dříve, ale kvůli omezením v důsledku proběhlé pandemie zahajují svůj provoz fakticky až v tomto týdnu. Ordinace vedou lékaři s dlouhodobou praxí ve fakultní nemocnici v Plzni.

Koloproktologická poradna se zabývá diagnostikou a následnou léčbou onemocnění střev a konečníku. Povede ji David Šmíd. Pacienty bude i sám operovat a to ve velmi krátkých objednacích termínech. Součástí poradny budou i služby stomické sestry.

„Budeme se zabývat především benigními, tedy nezhoubnými onemocněními tlustého střeva a konečníku, mezi které patří hlavně hemoroidy, trhliny konečníku, výhřez sliznice konečníku, píštěle, abscesy a další," říká David Šmíd. „Zároveň ale budeme řešit i pacienty s nádorovým typem onemocnění, což je kolorektální karcinom - rakovina tlustého střeva a konečníku. A v neposlední řadě budeme léčit i pacienty s pilonidálním sinem, což je časté onemocnění mladých lidí, na které se dlouhodobě specializuji,“ dodal lékař.

Protože významná část pacientů jsou takzvaní stomici, tedy pacienti s umělým vyústěním tenkého nebo tlustého střeva na povrch těla, budou součástí péče poradny i služby stomické sestry. „Pomůže při nácviku šetrné a bezpečné manipulace se stomickými pomůckami, obeznámí pacienta a jeho rodinu s informacemi ohledně stravování a s možnými zdravotními komplikacemi," vysvětluje vrchní sestra chirurgického oddělení Petra Jílková s tím, že stomasestra má i přehled o úhradě stomických pomůcek zdravotní pojišťovnou.

David Šmíd povede i poradnu pro chronické a nehojící se rány. „Jedná se třeba o operační rány, rány po úrazech, opařeniny nebo popáleniny, které se komplikovaně hojí, například kvůli infekci. Dále v této poradně léčíme kožní defekty, které vznikly v důsledku jiného onemocnění a také třeba dekubity,“ doplňuje.

Mamologickou poradnu, která se zabývá diagnostikou a následnou léčbou onemocnění prsu, konkrétně nezhoubnými i zhoubnými onemocněními převážně žen, ale i mužů, povede Andrea Hosnedlová. Služby doplní o poradenství z oboru plastické a estetické chirurgie před zamýšleným chirurgickým zákrokem.

Předností chirurgického oddělení Stodské nemocnice zůstávají i v současné době krátké objednací lhůty na vyšetření či plánované operace.


 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 27.05.2020 08:09



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka