Šumavský Annín od pátku hostí sklářské sympozium

Letos se již popáté setkají na mezinárodním sklářském sympoziu v Anníně u Sušice mladí sklářští umělci z různých zemí.

Cílená propagace v Plzni

Tato podzimní sklářská setkání se stala již tradicí a každoročně lákají do annínského údolí stovky návštěvníků.
První takové setkání se uskutečnilo v roce 2015 a bylo zaměřené jen na broušené dekory. O rok později, když se po desítkách let v Anníně znovu rozhořel oheň ve sklářské peci, tak zde již mladí designéři a designérky realizovali své projekty v huti i v brusírně a dalších provozech.  A tak tomu bylo i v dalších letech.

Studenti středních i vysokých sklářských škol zde vždy mají volné tematické zadání, které ve svých pracích ztvárňují. A v tomto roce by měli podle svých představ v užitkovém skle či volné tvorbě vyjádřit téma Ruce podané k přátelství. A tak návštěvníci uvidí, jak se již připravené projekty studentů sklářských oborů z Obchodní akademie, Střední odborné školy a Středního odborného učiliště z Třeboně a ze Sklářské školy (Glasfachschule) ze Zwieselu proměňují v reálné skleněné předměty. Při uskutečňování jejich představ jim zde pomáhají zkušené a šikovné ruce sklářů a brusičů ze Šumavy. Z propojení řemeslné zkušenosti a mladé invence vznikají krásné věci.

A jako obvykle na sympoziích je to o pokusech s novými postupy, kombinacemi technik, dekory a podobně. Jsou to chvíle napětí, jak vše dopadne. Sympozia jsou o hledání a to, co se na nich děje, je zcela neopakovatelné a nesdělitelné. Tyto jedinečné chvíle napětí a dramatických momentů zde má příležitost vidět každý, protože sympozium je po celou dobu konání otevřené veřejnosti. Je zde také prostor k neformálním setkáním s žáky škol a jejich učiteli.

Sympozium má také bohatý doprovodný program – přímo na sympozium je připravena zábavně-poznávací hra pro děti s malými odměnami, dále jsou to komentované prohlídky pohřební kaple rodiny Schmidů nad sklárnou, ukázky podmalby na skle, seznámení s projektem oživení výroby pateříků a další.

Sympozium se uskutečňuje s podporou Dispozičního fondu EU – Evropský fond pro regionální rozvoj a ve spolupráci Národní turistické centrály Šumava a Sklárny Annín.

Podrobnosti na www.annin-glass.cz  

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
18.10.2019 14:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka