Šumavský Mouřenec zve na přednášku o gotických freskách i koncert

Od gotiky k baroku. Tak nazval spolek Přátelé Mouřence další pokračování cyklu Mouřenecké léto 2022.

Cílená propagace v Plzni

Při večerním pořadu, v sobotu 20. srpna od 18 hodin, můžou lidé v kostele sv. Mořice nad Annínem vyslechnout přednášku historika umění prof. Jana Royta o mouřeneckých středověkých freskách. Zároveň ale uslyší i převážně barokní skladby v podání mladých muzikantů – houslistky Kristýny Prančlové a varhaníka Jakuba Davida Smešného.

Profesor Jan Royt působící na Univerzitě Karlově na Mouřenci přednáší pravidelně každý rok. „Je naším pravidelným hostem a přítelem Mouřence. Zná naše fresky ze 14. století dokonale, a to už od jejich objevu v 90. letech minulého století. My, laici, při prohlídkách kostela vyprávíme o freskách jen stručně, pan profesor Royt jde do podrobností a poutavým způsobem nás seznamuje i s kontextem. Každý rok se dozvídáme střípky z historie těchto maleb,“ láká na sobotní pořad v kostele Lukáš Milota a dodává: „Snažíme se přednášku každý rok trochu pozměnit, a proto jsme ji letos zabalili do koncertu klasické hudby. Výklad o gotických freskách tak po chvíli vystřídají barokní skladby. Angažovali jsme výborné mladé umělce, Kristýnu Prančlovou a Jakuba Davida Smešného.“

Houslistka Kristýna Prančlová pochází ze Sušice. Je absolventkou a později se stala i pedagožkou tamní ZUŠ Františka Stupky. Studovala také na Konzervatoři Plzeň a Kunstuniversität Graz. Aktivně se věnuje interpretaci barokní, klasické i soudobé hudby. Kromě Česka vystupovala v Německu, Rakousku, Anglii, Francii a Číně. 

Varhaník Jakub David Smešný vystudoval obory klavír a varhany na Konzervatoři Plzeň. Studuje také na Kunstuniversität Graz. Hru na klavír vyučoval na ZUŠ Jana Ladislava Dusíka v Čáslavi a v současnosti je varhaníkem v Johanneskirche Graz-Nord. Na Mouřenci bude hrát nejen na varhany, ale i na cembalo.

Vstupenky na přednášku spojenou s koncertem budou k dostání na místě před začátkem pořadu.

O necelý týden později pozve šumavský Mouřenec na další koncert. V pátek 26. srpna od 20 hodin zahraje a zazpívá v kostele klatovská skupina Elias. Posluchači se můžou těšit na spirituály a další písně ve vícehlasých úpravách.

Až do konce prázdnin zve Mouřenec na komentované prohlídky. A to vždy v pondělí, ve středu, v pátek a v neděli od 16:30 hodin. V sobotu jsou prohlídky v 11 hodin. To platí celoročně, tedy i o prázdninách. Nárazově zve Mouřenec i sklářská kaple v Anníně na noční prohlídky. Termíny zveřejňuje spolek Přátelé Mouřence na webových stránkách www.pratelemourence.cz nebo na mouřenecké facebookové stránce.

 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
19.08.2022 14:08



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka