Univerzita se od pondělka chystá na zmírněný režim

Studenti posledních ročníků bakalářského, magisterského a doktorského studia na Západočeské univerzitě v Plzni mohou od pondělí 20. dubna docházet na konzultace čítající nejvýše pět osob.

Cílená propagace v Plzni

Pro studenty ostatních ročníků univerzita připravila dva možné scénáře.

Díky vládou stanovenému zmírnění dosavadních opatření, které začne 20. dubna na vysokých školách platit, mohou studenti posledních ročníků navštěvovat konzultace a absolvovat jak běžné zkoušky, tak posléze i státní závěrečné zkoušky. Neprobíhá tedy standardní kontaktní výuka, ale konzultace předem domluvené s vyučujícími. Aby se student mohl konzultací zúčastnit, musí být bez akutních zdravotních obtíží odpovídajících virovému onemocnění, nesmí mít nařízenou karanténu a musí poskytnout písemné čestné prohlášení, že v předchozích dvou týdnech se u něj nevyskytly příznaky virového infekčního onemocnění.

Individuální konzultace nebo zkoušení může proběhnout za přítomnosti maximálně 5 osob. Při splnění výše uvedených podmínek mohou studenti posledních ročníků rovněž navštívit knihovny a studovny, účastnit se laboratorních prací nebo praktické výuky. Vypsání konzultací či dalších forem výuky však závisí na rozhodnutí každého pedagoga – jedná se o možnost, nikoli povinnost, a to zejména u pedagogů spadajících do ohrožené skupiny, u níž se vyžaduje zvýšená obezřetnost.

Pro studenty v ostatních ročnících vláda zatím datum, kdy bude možné pokračovat v kontaktní výuce, nestanovila. Vedení ZČU však i na základě vyjádření ministra školství Roberta Plagy nepředpokládá, že by v tomto semestru byla ještě zahájena klasická kontaktní výuka. Harmonogram proto upraví tak, aby umožnil zdárné zakončení akademického roku. To může znamenat například vypsání termínů zkoušek v červenci a srpnu nebo odklad termínu konce semestru.

Vedení ZČU počítá s tím, že až se studenti budou moci vrátit do školy, bude následovat dvoutýdenní intenzivní bloková výuka v těch předmětech, kde výuku není možné plně realizovat distanční formou. To se týká zejména nejrůznějších praktických cvičení, laboratorních měření apod. Podíl takovéto výuky je velmi individuální a liší se podle fakult i podle studijních oborů.

Klíčové však je právě datum, kdy bude studentům umožněn návrat do školy. Vedení ZČU se připravuje na dva scénáře. Optimistická varianta vychází z předpokladu, že by studenti nastoupili během června. Většina předmětů by se tedy odučila distančně a v závislosti na charakteru předmětu a rozhodnutí vyučujících by touto formou mohly proběhnout i některé

zkoušky. Ty předměty, kde je nutná osobní účast, by se uskutečnily ve zmíněné blokové výuce během června. Zároveň by už v červnu začaly státní závěrečné zkoušky, které by se konaly i během prázdnin a případně ještě na začátku září. Nový semestr by v takovém případě mohl začít dle harmonogramu.

Pesimistická varianta počítá s nástupem studentů až v září. V takovém případě by plánovaná bloková výuka prakticky zaměřených předmětů musela proběhnout až na začátku září, což by se promítlo jak do termínů mnoha běžných zkoušek, tak i státních závěrečných zkoušek. Zimní semestr by pak začal nejméně s dvoutýdenním zpožděním, což by znamenalo také pozdější ukončení výuky, která by tak tentokrát probíhala ještě v lednu.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka