V Depu můžete pěstovat zeleninu i zahradnické znalosti

Rádi byste sklízeli vlastní úrodu, ale chybí vám ve městě prostor pro pěstování nebo nevíte jak na to?

Cílená propagace v Plzni

Komunitní zahrada PěstírnaDEPO, provozovaná spolkem Pěstuj prostor, nabízí pronájem záhonků i tematické vzdělávací workshopy.

Jeden z koutů nádvoří bývalého trolejbusového depa již pět let ozeleňuje komunitní zahrada. Pěstební nádoby jsou poněkud netradiční – obří betonové květináče s keramickou mozaikou od Františka Pavlase, které se  v minulosti nacházely na hlavním náměstí či u výstaviště.

„Několik záhonů je k ještě dispozici pro nové zájemce. Jeden metr čtvereční pěstební plochy si mohou  pronajmout za 700 Kč, dvojnásobek za 1 100 Kč. Cena zahrnuje vše potřebné k zahradničení, kromě semínek a sazenic, jejichž výběr je na každém zahradníkovi. Časově vytížené pěstitele jistě potěší možnost střídat se v zalévání s ostatními a nemuset do Depa docházet každý den, aby o jejich rostliny bylo dobře postaráno. Senioři zase ocení, že se k vyvýšeným záhonům nemusejí ohýbat,“ říká Silvie Hašlová ze spolku Pěstuj prostor. „Sklizeň obohatí také mnoho druhů bylinek ze společného záhonu. Prostory zahrady mohou zahradníci využít i k posezení s přáteli či grilování,“ dodává.

Na úspěšnou loňskou sezónu naváže také Zahradnický klub – pravidelná setkání s odbornicí na přírodní zahradničení Alenou Lehmannovou. Od poloviny března se jednou měsíčně podělí o své zkušenosti s řadou zajímavých témat. Vstupné je 100 Kč, pro členy zahrady 80 Kč. 

Program Zahradnického klubu:

26. března / 17.30: Připravte se na sezónu – Rady pro parádní sezónu a trocha inspirace na recyklované nádoby k tomu. Buďte připravení hned na startu. Trocha plánování se určitě vyplatí.

23. dubna / 17.30: Čtverečková zahrádka – Zapomeňte na pěstování v řádcích, teď frčí čtverce. Budete překvapení, jak pestrou úrodu z nich sklidíte.

21. května / 17.30: Bylinky v kuchyni a na zahradě – Bylinky jsou sexy, vydrží skoro všechno a v kuchyni umí zázraky. Naučte se je s námi pěstovat a zpracovávat.

25. června / 17.30: Hmyzí krmítka a domky – Chcete mít na balkoně a zahradě opravdu živo? Otevřete si hmyzí hotel! Poradíme vám, jak na to.

17. září / 17.30: Zpracování úrody – Schovejte si léto do sklenic, ať vám voní a chutná i v zimě. Máme pro vás tipy, jak sušit, nakládat a zavařovat.

15 října / 17.30: Kompostování a péče o půdu – Když je půda zdravá a v kondici, pěstování jde samo. Naučte se o ni pečovat a míchat pro ni dokonalý výživný koktejl. 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 09.03.2019 10:41



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka