Komunitní zahrada PěstírnaDEPO, provozovaná spolkem Pěstuj prostor, nabízí pronájem záhonků i tematické vzdělávací workshopy.
Jeden z koutů nádvoří bývalého trolejbusového depa již pět let ozeleňuje komunitní zahrada. Pěstební nádoby jsou poněkud netradiční – obří betonové květináče s keramickou mozaikou od Františka Pavlase, které se v minulosti nacházely na hlavním náměstí či u výstaviště.
„Několik záhonů je k ještě dispozici pro nové zájemce. Jeden metr čtvereční pěstební plochy si mohou pronajmout za 700 Kč, dvojnásobek za 1 100 Kč. Cena zahrnuje vše potřebné k zahradničení, kromě semínek a sazenic, jejichž výběr je na každém zahradníkovi. Časově vytížené pěstitele jistě potěší možnost střídat se v zalévání s ostatními a nemuset do Depa docházet každý den, aby o jejich rostliny bylo dobře postaráno. Senioři zase ocení, že se k vyvýšeným záhonům nemusejí ohýbat,“ říká Silvie Hašlová ze spolku Pěstuj prostor. „Sklizeň obohatí také mnoho druhů bylinek ze společného záhonu. Prostory zahrady mohou zahradníci využít i k posezení s přáteli či grilování,“ dodává.
Na úspěšnou loňskou sezónu naváže také Zahradnický klub – pravidelná setkání s odbornicí na přírodní zahradničení Alenou Lehmannovou. Od poloviny března se jednou měsíčně podělí o své zkušenosti s řadou zajímavých témat. Vstupné je 100 Kč, pro členy zahrady 80 Kč.
Program Zahradnického klubu:
26. března / 17.30: Připravte se na sezónu – Rady pro parádní sezónu a trocha inspirace na recyklované nádoby k tomu. Buďte připravení hned na startu. Trocha plánování se určitě vyplatí.
23. dubna / 17.30: Čtverečková zahrádka – Zapomeňte na pěstování v řádcích, teď frčí čtverce. Budete překvapení, jak pestrou úrodu z nich sklidíte.
21. května / 17.30: Bylinky v kuchyni a na zahradě – Bylinky jsou sexy, vydrží skoro všechno a v kuchyni umí zázraky. Naučte se je s námi pěstovat a zpracovávat.
25. června / 17.30: Hmyzí krmítka a domky – Chcete mít na balkoně a zahradě opravdu živo? Otevřete si hmyzí hotel! Poradíme vám, jak na to.
17. září / 17.30: Zpracování úrody – Schovejte si léto do sklenic, ať vám voní a chutná i v zimě. Máme pro vás tipy, jak sušit, nakládat a zavařovat.
15 října / 17.30: Kompostování a péče o půdu – Když je půda zdravá a v kondici, pěstování jde samo. Naučte se o ni pečovat a míchat pro ni dokonalý výživný koktejl.