V plzeňské lokalitě kolem Tylovy a Klatovské se osvědčil nový systém svozu odpadu

Plzni se osvědčil nový systém svozu separovaného odpadu nazvaný Door-to-door, který spustila od letošního ledna v lokalitě ohraničené ulicemi Tylova – Korandova – Hálkova – Klatovská třída.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Jeho cílem je zmírnit každodenní nepořádek kolem nádob na separovaný odpad. Vyhodnocení po prvních týdnech fungování ukazuje, že je situace lepší. Město tak zvažuje rozšíření systému i směrem od Husovy ulice k autobusovému nádraží a obchodnímu centru OC Plzeň Plaza, nebo případně také v lokalitě Petrohrad.

„Výsledky jsou více než dobré. Zlepšil se nejen stav pořádku v těchto ulicích, ale také svážíme z dané lokality více odpadu než dříve, kromě toho se jedná o skutečně kvalitně vytříděný odpad. Jako příklad uvedu stanoviště Plachého 35 a Kardinála Berana x Tylova, kde se papíru sváželo 6600 litrů týdně, stejně tak plastu, v rámci nového systému to je 8080 litrů týdně papíru a 8620 litrů týdně plastu. Velmi si tak vážím snahy a ochoty občanů dané lokality pustit se s námi do tohoto projektu,“ řekl primátor města Plzně Pavel Šindelář.

Systém Door-to-door nabídl obyvatelům lokality možnost třídit papír a plast přímo v jejich bytovém domě, a to zcela zdarma. Kdo požádal, dostal vlastní nádoby na oba druhy odpadu. „Před dům je pak obyvatelé umisťují pouze v den svozu, tedy nejčastěji večer před dnem svozu. Velikost nádoby volí podle prostorových možností domu a počtu obyvatel. K dispozici mají nádoby o velikosti 120 litrů, 240 litrů a 660 litrů. Sváží se jedenkrát týdně,“ přiblížila nový systém vedoucí Odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně Dagmar Svobodová Kaiferová. Město občanům nabízí i možnost placené služby, tedy zanášku a vynášku nádob, pokud s nimi sami nechtějí manipulovat. 

„Abychom náš záměr zvyšovat pořádek ještě posílili, nechali jsme také v dotčené oblasti nainstalovat kamerový systém. Díky němu se již podařilo odhalit několik přestupků spáchaných osobami, které odložily odpad mimo vlastní nádoby. Aktuálně se zaměřujeme i na to, abychom zvýšili povědomí o novém systému a pokusili se do něj zapojit i obyvatele, kteří dosud na naši výzvu nereagovali,“ doplnil primátor Pavel Šindelář.

ilustrační foto

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka