V Plzeňském kraji jezdí nové elektrické jednotky RegioPanter a první soupravy InterJet

S novými jízdními řády vyjely v prosinci na tratě v Plzeňském kraji nové elektrické jednotky RegioPanter a poprvé také komfortní soupravy InterJet konstruované na rychlost až 200km/hod.

Cílená propagace v Plzni

Mají navíc speciální okna pro propustnost mobilního signálu. S novými vlaky RegioPanter na trati Klatovy – Přeštice – Plzeň – Rokycany – Beroun bude Plzeňský kraj oblastí s nejmodernějšími elektrickými vozidly na celé české železniční síti s celkem 24 komfortními elektrickými jednotkami splňujícími soudobé požadavky na cestování řady RegioPanter a také novými InterJety na trati Západního expresu Praha-Plzeň-Cheb. Nově také mohou cestující těmito vlaky využívat v e-shopu dopravce tarify IDPK.

Oficiální představení nových vlakových souprav, které využívá národní dopravce České dráhy v Plzeňském kraji, se uskutečnilo za přítomnosti zástupců Plzeňského kraje, Českých drah, výrobců souprav i organizátora dopravy v Plzeňském kraji společnosti POVED přímo ve stanici Plzeň hlavní nádraží.

„Uvedení nových jednotek RegioPanter je pro nás jakýmsi završením pěti let náročné práce ve spolupráci s městem Plzeň, Správou železnic a Českými dráhami. Plzeňský kraj patřil k zanedbaným krajům a nyní můžeme konečně říci, že jako kraj jsme na tom nejlépe mezi ostatními kraji,“ říká náměstek hejtmanky pro oblast dopravy Pavel Čížek a dodává: „Obnova vozového parku dopravce je zásadní pro to, aby lidé měli větší komfort při cestování. Zařadili jsme do podmínek výběrového řízení na dopravce této trati právě dostatečně komfortní vybavení vlaků pro cestující, ale za důležité považujeme i dostatečné vybavení zabezpečovacím systémem GSM-R a ETCS L2. Na požadavcích na vlakové soupravy spolupracujeme s ČVUT a tato spolupráce se nám dlouhodobě osvědčila.“

Jednotky RegioPanter

Po prosinci 2018, kdy byly nové elektrické jednotky RegioPanter nasazeny na linky P1 jih Horažďovice předměstí – Plzeň – Pňovany, a srpnu 2021, kdy došlo k témuž kroku na lince P1 západ u spěšných vlaků Plzeň – K. Vary, dochází ke 12. prosinci 2021 k nasazení nových jednotek RegioPanter i na osobní vlaky linky P2 Klatovy – Přeštice – Plzeň – Rokycany – Beroun. Celkem se pro linku P2 jedná o 11 nových elektrických vlaků, které nahradí starší soupravy na těchto vlacích.

„Vlaky jsou vybaveny klimatizací,  Wi-Fi připojením k internetu a jsou bezbariérové. Nechybějí elektrické zásuvky, USB porty pro dobíjení cestovní elektroniky, ani místo pro nabíjení elektrických vozíků a elektrokol. Cestující s malými dětmi zase ocení přebalovací pulty," říká Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu.

Netrakční soupravy InterJet

Poprvé pak jezdí na trati Západního expresu Praha-Plzeň-Cheb od nových jízdních řádů letošního roku zcela nové, pětivozové soupravy InterJet, které jsou vyrobené v konsorciu Škoda Transportation se společností Siemens. Tato vozidla jsou konstruována až na rychlost 200km/hod. Cestujícím nové soupravy zajistí pohodlné cestování v příjemných sedačkách. Samozřejmostí je již internetové připojen přes Wi-Fi, zásuvky na 220 V i USB zásuvky na drobnou elektroniku a nabíječka na elektrokola. Velkou novinkou jsou speciální okna, která umožní snazší průchod signálu mobilních telefonů. Jedná se navíc o první případ, kdy byla tato technologie výroby oken použita ve střední Evropě. Jednotky InterJet navíc nabízejí třeba i dětské kino a v první třídě i bezdrátové nabíječky.

„Jsem velmi mile překvapena, jak moderně a precizně jsou nové vlaky řady InterJet vybaveny a jsem ráda, že i cestující v Plzeňském kraji budou moci tato komfortní vozidla využívat. Společně s novými RegioPantery z Klatov do Berouna zajišťují nové soupravy vlaků opravdu komfortní a především díky evropskému zabezpečovacímu systému ETCS i bezpečné cestování na špičkové úrovni. Věřím, že si lidé zvyknout více cestovat vlakem než osobním autem a budou tak mít dostatek času na poznávání okolí a také na to, aby si už cestu samotnou užívali. Vždyť i cesta je cíl,“říká hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová.

Ve všech těchto vlacích RegioPanter i InterJet je možné využít tarifu Integrované dopravy Plzeňského kraje (IDPK). Jednotlivé jízdenky v tarifu Integrované dopravy Plzeňského kraje je též možné zakoupit v aplikaci Virtuální karta. V rámci celého kraje nově dojde v e-shopu Českých drah a mobilní aplikaci Můj vlak k zavedení prodeje jízdních dokladů IDPK. Cestující tak nově v e-shopu ČD a mobilní aplikaci Můj vlak budou moci zakoupit například přestupní jízdenky IDPK nebo síťové celodenní jízdenky Turista Plzeňskem. 

„Cestující napříč naší republikou, a zejména v našem Plzeňském kraji, se mohou těšit na nové vlaky, a to hned v několika různých provedení. RegioPantery již cestující znají, ale na těchto jednotkách nové generace uvidí další vylepšení pro jejich pohodlí a bezpečnost. Druhou novinkou nejen v regionu, ale v celé České republice, jsou soupravy InterJet, které budou moci využívat cestující například na cesty za zážitky v lázních na východě Čech. Děkujeme za důvěru, kterou v nás České dráhy i Plzeňský kraj vložili a všem přejeme mnoho šťastných a bezpečných kilometrů,“ říká Zdeněk Sváta, Senior Viceprezident pro Realizaci ve skupině Škoda Transportation.

Nové jízdní řády

Nové jízdní řády platí v Plzeňském kraji od 12. 12. 2021. Zahrnují celkem 542 vlaků, z toho v pracovní dny pojede 486 vlaků, o sobotách a nedělích 342 vlaků. Průměrně bude vypravováno 445 vlaků denně. Regionální spoje ujedou 5 961 440,2 vlakokilometrů, což představuje nárůst o zhruba 8,5 % ve srovnání se současným jízdním řádem.

“České dráhy velkou měrou přispívají k transformaci české železnice, která by se v budoucnu měla stát hlavním dopravním módem díky své udržitelnosti a bezemisnosti.” říká Roman Kokšal, generální ředitel Siemens Mobility Česká republika. “Věřím, že postupné zařazování moderních osobních vozů do provozu výrazně zvýší počty spokojených cestujících ve vlacích, jejich pohodlí a nabídne dostatečnou kapacitu včetně možnosti aktivního využití času stráveného cestováním.“

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka