V Plzni se otevírá obor Filozofie pro umělou inteligenci

Fakulta filozofická Západočeské univerzity v Plzni vyhlásila dodatečné přijímací řízení do nově akreditovaného studijního programu Filozofie pro umělou inteligenci.

Jarní servisní akce AUTO CB

Navazující magisterský program interdisciplinárního charakteru propojuje filozofii a kybernetiku a reflektuje aktuální vývoj v oblasti informačních a komunikačních technologií a jejich vliv na lidské myšlení a komunikaci. Přihlášky pro akad. rok 2021/22 je možné podávat až do 31. srpna.

Automatické rozpoznávání řeči, počítačové zpracování přirozeného jazyka, automatizace a digitalizace v oblasti průmyslu, to vše jsou technologie aktuálně ovlivňující životy jedinců i celé společnosti. Cílem nového interdisciplinárního programu je proto filozofické zkoumání proměn lidského myšlení a komunikace v kontextu technologického vývoje založeného na umělé inteligenci a strojovém učení. Program bude propojovat filozofický výzkum s praktickými poznatky kybernetiky a informatiky. „Zvláštní pozornost budou studenti věnovat fenoménu umělé inteligence, který prostupuje všemi sférami lidského světa a zároveň je obestřen množstvím nerealistických představ a sporných očekávání,“ říká vedoucí katedry filozofie Ludmila Dostálová.

Studijní program, který připravila katedra filozofie Fakulty filozofické ve spolupráci s katedrou kybernetiky a katedrou informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd, naplňuje jednu z priorit Západočeské univerzity, jíž je posilování interdisciplinarity. Interdisciplinární programy studentům umožňují vnímat problémy z hlediska více oborů a vidět je ve vzájemných souvislostech. Rozvíjejí tak u studentů znalosti a schopnosti relevantní pro uplatnění ve 21. století a především jejich zodpovědnost za budoucí vývoj společnosti.

Dvouletý studijní program Filozofie pro umělou inteligenci je zaměřen na současnou filozofii vědy a techniky a filozofii jazyka a mysli. Zasahuje ale také do informatiky a kybernetiky a takzvané kognitivní vědy, která využívá poznatků neurovědy, lingvistiky, psychologie, antropologie aj.

Absolventi budou schopni orientovat se v nových technologických trendech a kriticky reflektovat aktuální fenomény, jakými jsou strojové učení, neuronové sítě, automatické rozpoznávání řeči, počítačové zpracování přirozeného jazyka, kyberprostor, virtuální a rozšířená realita, inteligentní řídicí systémy či Průmysl 4.0. Budou tak připraveni uplatnit se v interdisciplinárních týmech zabývajících se aplikovaným výzkumem a experimentálním vývojem v oblasti umělé inteligence a nových technologií, a to v komerční i akademické oblasti.

Podrobné informace najdou uchazeči na webu katedry filozofie FF kfi.zcu.cz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka