V Plzni – Slovanech poprvé vykvetla nová třešňová alej

Ve druhém plzeňském obvodě je letos jaro o trochu zelenější a voňavější. Místní obyvatelé se mohou těšit z tuctu nově vysazených třešní, které nahradily odumřelé a nemocné stromy v ulici Polní mezi ulicemi Olšová a Kaštanová.

Cílená propagace v Plzni

Obnovu zeleně díky výsadbě nových stromů podpořila Nadace ČEZ částkou přes 101 tisíc korun.

Část stromořadí v Polní ulici v Plzni – Slovanech se netěšila dobrému zdraví a dvě nové třešně byly loni v létě zničeny při dopravní nehodě. „Zvolili jsme celkem 12 okrasných třešní a výsadbu i následnou péči jsme s ohledem na obtížné podmínky svěřili odborníkům, kteří se budou o stromy starat i v následujících třech letech a ponesou za ně záruku. Věřím, že díky nové aleji budou naši občané touto ulicí opět rádi chodit nejen za prací nebo na nákup, ale třeba i na procházku nebo s kočárkem,“ uvedl starosta Městského obvodu Plzeň 2 – Slovany Lumír Aschenbrenner.

Česká města a obce s podporou Nadace ČEZ obnovují či nově vysazují stromořadí už od roku 2011. Díky neustávajícímu zájmu žadatelů o grant se dosud podařilo vysadit přes dvě stě alejí a letos k nim přibývají desítky dalších. „Jsme rádi, že jsme mohli pomoci k obnově zeleně v této residenční oblasti Plzně. Věříme, že se zde bude lidem lépe dýchat i žít,“ řekla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Pozitivní vliv stromů se dotýká mnoha oblastí lidského života. Správně umístěná zeleň snižuje negativní důsledky urbanizovaného prostředí, je schopná zvyšovat vlhkost vzduchu, tlumit výkyvy teploty i nežádoucí proudění vzduchu. Je významným producentem kyslíku a částečně také vzduch zbavuje škodlivých plynů. Snižuje prašnost i hluk a v neposlední řadě plní důležitou estetickou funkci.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 15.04.2017 08:10



5 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka