Ve středu v Plzni startuje pátý ročník festivalu road movies

Ve středu v Plzni odstartuje již pátý ročník IRMF, jediného filmového festivalu road movies v Evropě. Ten během čtyř dní promítne více než tři desítky filmů z celého světa, včetně 18 premiér.

Cílená propagace v Plzni

Představí také filmové delegace a nabídne doprovodné přednášky.
 
Pátý ročník festivalu IRMF zahájí speciální uvedení filmu Františka Vláčila Markéta Lazarová z archivní 35mm kopie. „Přemýšleli jsme, jak by asi vypadala středověká road movie. A pak nám došlo, že už ji vlastně známe a že je klenotem české kinematografie. Když se vyskytla možnost představit ji divákům tento výjimečný film na 35mm kopii, už nebylo o čem diskutovat,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Ondřej Bíba.
Na programu budou celovečerní i krátké snímky, dokumentární filmy a chybět nebude ani zajímavý doprovodný program. Diskuze s tvůrci, přednášky, koncerty a filmový pub kvíz, který se odehraje v kavárně v DEPO2015, jež je i letos dějištěm festivalu. Letošní ročník nabídne hned několik evropských celovečerních i krátkých snímků z mnoha zemí světa: z USA, Kanady, Francie, Nizozemí, ale i Íránu, Řecka, Izraele a Turecka. Celkem bude uvedeno 33 filmů z 22 zemí a půjde o 6 českých, 9 evropských a 3 celosvětové premiéry.
 
Tipy od programového ředitele festivalu

Kdo se chce do kina přijít pobavit, může zajít na film Jiřího Havelky Mimořádná událost nebo na snímek Svéráz českého rybolovu o partě svérázných chlapů, kteří vyráží na cestu za rybami do Norska. Festival uvede také finský hit Ocelové dámy, road movie, ve které věk už není ani číslo. Přednášky se zaměří na íránské filmy i cestu po Pacifické hřebenovce, o které osobně povypráví programový ředitel festivalu Ondřej Bíba. Ten diváky zve zejména na snímky After the Winter (rež. Ivan Bakrač) a Roots (rež. Tea Lukač), které se objevily na mnoha předních evropských festivalech včetně Karlových Varů. „Osobně si nenechám ujít japonský snímek Drive My Car, který získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film a byl natočený na motivy stejnojmenné povídky Harukiho Murakamiho. V dokumentární sekci se těším na film Nebe (rež. Tomáš Etzler) zachycující každodenní realitu života v Číně. Film přijede na festival osobně uvést režisér snímku,“ doplnil Bíba.
 
Předprodej akreditací již probíhá na webu www.irmf.cz. K dispozici je jednodenní (100 Kč) i celofestivalová (250 Kč) akreditace. Vstupenky je možné zakoupit také na místě.

Více informací najdete na webu festivalu a na Facebooku.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 10.10.2022 17:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka